Zatravljivanje međurednog prostora u voćnjaku – Radmila Koprivica

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515648
    Koprivica Radmila
    Učesnik

      Zatravljivanje međurednog prostora, za razliku od ledine, predstavlja savremeni način održavanja zemljišta.Travni pokrivač se formira između redova, čija je širina zavisna od datog zasada.
      Osnovne prednosti ovakvog načina održavanja zemljišta u zasadima voćaka jesu mogućnost upotrebe mehanizacije tokom čitave godine, što samim tim obezbeđuje sprovođenje i pomotehničkih mera, kao što su rezidba, zaštita i berba. Manji su troškovi održavanja u odnosu na jalovi ugar, a i manja je pojava erozije, tamo gde je to moguće.
      Formiranje travnog pokrivača (zatravljivanje) se najčešće izvodi tokom septembra u prvoj vegetaciji kako bi se zemljište tokom jeseni i zime sleglo i u narednoj godini travni pokrivač bio u funkciji.
      U proleće u drugoj vegetaciji agrotehnički zahvati mogu se obaviti i ručno bez upotrebe težih mašina da ne bi ostajala udubljenja – kolotrazi od traktora. Potrebno je da se zemljište stegne i već kasnije u proleće u drugoj vegetaciji ona kosi. Iz tih razloga ovaj redosled formiranja zasada je prihvatljiv.
      Postoje dva načina formiranja travnog pokrivača.
      Prvi je samo ravnanje terena frezerom, zatim blago valjanje i prirodni porast trave, mahom korovskih biljaka koje se spontano rašire. Prednosti: jeftiniji način, otpornije biljke na sušu . Nedostatak: sporije i
      neujednačeno popunjavanje međureda travom, nejednak porast trave, širenje divljih
      trava u red sa kupinama itd.
      Drugi , skuplji a bolji način je setva smeše trave posebno namenjene za zatravljivanje voćnjaka. Setva se obavlja u jesen u septembru mesecu. Smeša za setvu je od 3 trave : Prava livadarka (Poa pratensis) 40%, Crveni vijuk (Festuca rubra) 50% i Engleski ljulj (Lollium perenne) 10 %. Potrebna količina je 50 kg
      travne smeše po 1 ha neto površine. Pre toga međuredni prostor frezerovati, pođubriti NPK mineralnim đubrivom 8:32:16 u količini 200 kg/ha neto površine, poravnati tilerom i sejati na dubinu od 1,5 do 2 cm. Setva se obavlja mašinski, višerednom sejalicom a širina između brazdica je 5-6 cm. Ovim se postiže odlična gustina sklopa. Posle setve potrebno je povaljati zasejanu površinu glatkim valjcima. U tako zasejanu površinu ne ulaziti do proleća naredne godine, odnosno do maja meseca. Pri ulasku mašina u međured nastojati da se zemljište prosuši a po mogućstvu koristiti mašine sa širim gumama da se ne prave udubljenja – kolotrazi koji kasnije otežavaju košenje i prolaz.
      U zatravljenom međuredu manje je pucanje zemlje i gubljenje vode iz donjih slojeva zbog suše. Ako zbog suše i dođe do sušenja trave ona se lako obnavlja posle dolaska kiša.
      Radmila Koprivica dipl.ing.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.