Mogućnosti promene sadržaja mlečne masti i proteina u mleku putem ishrane

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515634
    Vidojković Ivanka
    Učesnik

      Sadržaj mlečne masti je jedan od najvažnijih faktora u proizvodnji mleka, pošto od nje zavisi cena mleka. Sadržaj mlečne masti zavisi od rase, nasledne osnove,faze laktacije ali u velikoj meri i od ishrane. Obično obroci koji izazivaju porast mlečnosti za posledicu imaju smanjenje mlečne masti: veća količina koncentrovanih hraniva; promene koje izazivaju poremećaj u fermentaciji celuloze, smanjuju proizvodnju sirćetne kiseline; fino mlevenje kabastih hraniva; fino mlevenje silaže.
      Najefikasniji način za dobijanje mleka željene masnoćeje ishrana krava dovoljnim količinama kvalitetne kabaste hrane. Dodavanjem manjih količina sena zelenoj hrani može se ublažiti ili sprečiti opadanje sadržaja mlečne masti. Potreban sadržj masti u obroku krava kreće se od 6 do 8 % u suvoj materiji obroka. Obrok krava bez dodatih masti sadrži oko 3% masti. Visok nivo dodatih masti može da smanji svarljivost sirove celulozeu rumenu. Zato se obroku dodaju masti koje su zaštićene od od razlaganja u rumenu. Promena sadržaja proteina u mleku putem ishrane je manja u odnosu na mlečnu mast jer: prirodna varijacija je mala; nisu dovoljno poznati faktori koji utiču na sintezu proteina.
      Količina konzumirane hrane utiče na % proteina u mleku. Veći je uticaj ako je konzumacija mala. Za svaki 1 % povećanja proteina u obroku povećava se i % proteina u mleku. Dodavanjem masti u obroku smanjuje se procenat proteina u mleku. U cilju povećanja sadržaja proteina u mleku, treba ishranu prilagoditi tako da se ostvari maksimalna sinteza proteina.

      PSSS Zaječar Ivanka Vidojković

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.