- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine, 4 meseci ranije by Milosavljević Biljana.
-
AutorČlanci
-
09.09.2019 u 16:54 #515627Milosavljević BiljanaUčesnik
Svaka hladnjača razlikuje se po kapacitetu, ekonomskoj funkciji, a svako voće zahteva drugu temperaturu skladištenja.
Hladnjače za voće su idealno rešenje za čuvanje voća. Za svako voće postoje odgovarajuće T na kojoj se skladišti voće, dužina skladištenja, relativna vlažnost vazduha koja je veoma visoka i dostiže do 95 %. Treba imati na umu da pojedine voćne vrste ispuštaju etilen, koji je često izvor zaraze. Ako takve voćne vrste čuvamo u posebnim prostorijama takve prostorije se moraju češće provetravati.
Jabučasto voće čuva se na temperaturi od 0 do -3 stepena Celzijusa, mada je čuvanje jabuke ispod nule retko. Kruška se čuva na -1 do 0, dunja od -0,5 do 0, a breskva, kajsija, šljiva, višnja, trešnja od od 0 do 5 stepena Celzijusa, i čuvaju se mnogo kraće nego jabučaste voćne vrste.
Za jagode, maline i kupine karakteristična je temperatura od -5 do 0 stepena Celzijusa. Bobičasto voće koje se čuva do tri nedelje, kao što su brusnica, grožđe, borovnica i ribizla čuva se na temperaturi od -0,5 do 5 stepeni Celzijusa..
Za male voćare hladnjača znači da mogu da skladište privremeno svoje voće i da sačekaju kompletne količine voća i tržište pa da prodaju svoju robu.
Za velike voćare hladnjača je neophodna kako bi organizovali izvoz i plasirali robu na strano tržište.Biljana Milosavljević
PSSS Kragujevac -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.