Združen usev za spremanje silaže

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine ranije by Despotović Dušan.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515625
    Despotović Dušan
    Učesnik

      Друга година за редом, на обострано задовољство, сејем оглед Здруженог усева кукуруза и соје за силажу на домаћинству Милоша Димитријевића из Љубовије. Приликом једне од посета газдинству, препоручио сам ову силажу, као један од начина за исхрану музних крава квалитетном протеинском силажом. Газдинству Димитријевића је ово све изгледало интересантно, из разлога што они на газдинству поседују 6 матичених музних крава. Млеко не предају већ врше његову прераду у сир и кајмак.
      Прве године, посејали смо 0,30ха здруженог усева а о резултатима огледа сам писао крајем прошле године, тачније 17 децембра.
      Ове године, задовољан резултатима, домаћин се одлучио да засеје 0.7ха здруженог усева.
      Рана зимска основна обрада уз уношење згорелог стајњака у количини од 30 тона, уз истовремено уношење комплетне количине основних хранива у формулацији 6:12:24 од 300кг на планирану површину.
      Сетва је обављена у априлу, дворедом пнеуматском сејалицом. Сејан је кукуруз из ФАО 500 и соја из II групе зрења.Прво је сејан кукуруз, а затим соја, смицањем сејалице за 5цм ред од реда.
      Заштита је обављена препаратима после сетве а пре ницања усева и у вегетацији.
      Прихрана је рађена уз заштиту.
      Година је била повољна и у септембру смо се одлучили за силирање здруженог усева. Силирање је обављено у идеалном стању усева кукуруза, док је са усева соје, доње лишће почело да жути.
      Мерење силиране масе смо обавили са пет понављања. Узорак смо узимали са различитих делова парцеле како се комбајн кретао у круг. Одмерили смо 14,28метара. Исилирали у празну приколицу. Силирану масу почистили из прикилице, пресули у вреће и премерили на ваги. И тако све у круг. Мерење смо радили након сваког пражњења приколице.
      По завршетку, добили смо веома добар резултат. Силирани здружен усев кукуруза и соје је дао 58,76т/ха квалитетне силаже.
      Исти дан је силажа затворена.
      Након истека периода конзервације, биће урађена анализа силаже.

      ПССС Пољосавет Лозница
      Деспотовић Душан

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.