Berba grožđa u Pomoravskom okrugu

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515624
    Jocić Dejan
    Učesnik

      БЕРБА ГРОЖЂА У ПОМОРАВСКОМ ОКРУГУ
      Крај лета и почетак јесени је време када се виноградари и винари спремају да уберу плодове свога доста захтевног и тешког рада. Са бербом виноградари малтене завршавају свој посао, док винарима преостаје да обаве прераду грожђа, који је веома захтеван посао.
      Овогодишњи род грожђа можемо рећи да је био задовољавајући с обзиром на временске прилике током целог како вегетационог периода тако и периода зимског мировања. Период зимског мировања није нанео штете у већини засада под виновом лозом, сем у оним где нису адекватно примењиване агро и помо техничке мере, где лоза није спремна ушла у зимски период, па је дошло до измрзавања. У већем делу винограда у Поморављу није било појаве екстремих ниских температура тако да су сви ластари лепо презимели. Проблеми који су се јављали су честе падавине које су изазвале нешто лошију оплодњу и повећану заштиту од болести и штеточина. Произвођачи кој нису адекватно одрадили жаштиту од болести и штеточина су у великој мери умањили приносе што и јесте велика штета али већа штета ће настати ако наредна зима буде са ниским темпетарурама. Што ће условити измрзаванје чокота и немање рода у 2020-ој години.
      Са бербом грожђа се отпочело пре недељу дана. Карактеристика за бербу је да је доста ранија, јер услед високих температура и јаког осунчавања, проценат шећера у шири је веома висок. Тренутно се беру сорте ранијег зрења као што су Шардоне, Совињон бели, Бурдундац, Гаме бојадисер. Код ових сорти проценат шећера износи од 22-23%. По завршетку бербе ранијих сорти наставиће се берба и са сортама каснијег зрења. Такође биће висок проценат шећера у шири и код ових сорти.
      Уз овако добар квалитет грожђа и уз јако добро познавање прераде грожђа и неге вина, које поседују наши винари, можемо да константујемо да ће се из нашег краја пити доста квалитетно вино.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.