Značaj pravilnog skladištenja i čuvanja merkantilnog krompira

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515572
    Stojiljković Jelena
    Učesnik

      Na području Jablaničkog okruga kod proizvođača koji su zasadili krompir kraćeg perioda vegetacije i na parcelama lakšeg mehaničkog sastava u toku je vađenje krompira. Na parcelama gde je postignuta tehnološka zrelost krtola i odumiranje nadzemnog dela (cime) savetovano je vađenje i skladištenje krtola bez dužeg zadržavanja u polju i na otvorenom prostoru.
      Tokom vađenja, transporta i skladištenja merkantilnog krompira treba voditi računa da ne dođe do fizičkih oštećenja krtola. Bolesne i krtole oštećene dejstvom štetočina ne skladištiti, kako ne bi došlo do širenja bolesti i štetočina na zdravim krtolama. Tokom prvih petnaest dana treba obezbediti kvalitetno provetravanje i tada se gubici u transpiraciji mogu svesti na minimum. Poželjno je da temperatura vazduha za provetravanje bude do dva stepena niža od temperature u skladištu. Za kvalitetnije čuvanje krtola poželjno je da vlažnost vazduha bude 90-95%. Na otvorima i prolazima u skladištu treba postaviti odgovarajuću zaštitu kako bi se omogućilo bezbedno čuvanje uskladištenog krompira od ulaska štetočna iz spoljašnje sredine. Kada se krompir prosuši u skladištu, lagano spustati temperature u skladištu. Krompir tokom vršenja transpiracije i disanja u skladištu ako se ne ispune temperaturni uslovi čuvanja, može znatno izgubiti na kvalitetu i masi krompira. Kvalitetna, dobro obezbeđena skladišta mogu obezbediti čuvanje krompira narednih devet meseci sa minimalnim gubicima, zato je bitno voditi računa prilikom vađenja, transporta i skladištenja krompira.
      Veliki deo proizvođača skladištenje merkantilnog krompira obavlja u ukopanim podrumima, koji pružaju jako dobre uslove za čuvanje krompira. Tokom poslednjih meseci čuvanja treba voditi računa da ne dođe do velikih gubitaka zbog proklijavanja. Ne treba zanemariti i provetravanje tokom hladnijeg perioda zbog povećanog sadržaja uglen-dioksida usled disanja krtola. Unutrašnja ventilacija bi morala da prati spoljašnju, kako bi se rešio problem razlike između gornjih i donjih slojeva uskladištenog krompira. U hladnjačama je lakše kontrolisati i održavati poželjnu temperature i vlažnost vazduha dok je u improvizovanim skladištima potrebno posvetiti više pažnje kako bi se u što dužem periodu očuvao kvalitet i količina krompira.

      Jelena Stojiljković,
      savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo PSSS Leskovac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.