Suzbijanje štetnih organizama na uskladištenim biljnim sirovinama

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515522
    Stojanović Dušan
    Učesnik

      Na ubranim i uskladištenim proizvodima iz raznih razloga imamo pojavu patogena i
      štetočina na sirovinama i finalnim proizvodima. Za rešavanje i otklanjanje takvih problema neophodno je primeniti sredstava koja ne ostavljaju rezidulane supstance u proizvodu kako sirovina, tako i finalnih proizvoda.

      Jedna od mogućnosti izbora dezinficijensa za suzbijanje patogenih organizama preporučuju se sredstva na bazi aktivnog kiseonika ili hlora. Na bazi aktivnog kiseonika preporučuje se vodonik peroksid u koncentraciji 2,5 do 3% i karencom 4,0 do 24,0 sati (što zavisi od temperature i relativne vlage) u objektu i robi. Takvu robu treba podvrći tretmanu sušenja sa suvim vazduhom na temperaturi 420C, ali nikada i nikako preko 500C. Za primenu aktivnog kiseonika i hlora neophodno je između ostalog regulisati da se vrši nanošenje sredstva tako da na tretiranu robu pada kapljica a ne izmaglica. U protivnom iz izmaglice će ispariti (pobeći) kiseonik, a kod hlora pod uticajem svetlosti razgraditi molekul, i sredstvo neće imati željeni efekat.

      Takođe, jedna od mogućnosti izbora sredstva za suzbijanje insekata i grinja preporučuje se PH3 gas sa aktivnom materijom na
      bazi magnezijum fosfida i karencom 120 do 336 sati, što zavisi od temperature i relativne vlažnosti u objektu za izvođenje mera suzbijanja insekata i pregljeva. Tako primenjen PH3 gas obezbeđuje da tretirana roba dolazi u kontakt samo sa čistim gasom bez njegovog nosača i materija od toksikološkog značaja. Te materije osataju u aplikativnoj ambalaži koja se prilikom otpreme robe sakuplja i odstranjuje van daljih tokova sa robom. Čist PH3 gas ne jedini se sa organskim materijama, kao što su belančevine, masnoće i ugljeni hidrati, tako da je proizvod u potpunosti bezbedan za upotrebu bez da sadrži tragove aktivne supstance ili njenog nosača primenjenih kroz navedenu ambalažu.

      Mast. inž. polj. za zaštitu bilja Dušan Stojanović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.