Metcalfa pruinosa

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515507
    Karapandžić Bojana
    Učesnik

      Cikada Matcalfa pruinosa je izrazito polifagna štetočina. Ima veoma širok krug domaćina među kojima je veliki broj broj voćnih vrsta, šumsko i ukrasno drveće, vinova loza, neke zeljaste biljke. Prezimi u stadijumu jaja položenih u pupoljke ili pukotine kore biljaka hraniteljki i razvija jednu generaciju tokom godine. Larve prolaze kroz pet razvojnih stupnjeva, od kojih su poslednja dva veoma pokretljiva kao i imago. Obilno luče belu voštanu tvorevinu, koja nalikuje vati, i na osnovu koje se može uočiti njeno prisustvo. Štete mogu biti direktne i indirektne.
      Direktne štete usled ishrane odraslih jedinki i larvi sisanjem sokova biljaka, dovode do slabijeg porasta i iznurivanja biljaka domaćina. Indirektne štete nastaju usled lučenja medne rose na koju se naseljava gljiva čađavica, te je umanjena tržišna vrednost napadnutih plodova.

      Kao mere zaštite preporučuje se mehaničko uklanjanje i uništavanje napadnutih biljnih delova. Zbog dobre pokretljivosti larvi i imaga, kao i prisustva ove cikade na velikom broju spontanih i ukrasnih biljaka na kojima se neometano razvija i održava, hemijske mere ne daju zadovoljavajuće rezultate.U Srbiji nema registrovanih insekticida za suzbijanje ove štetočine.
      Bojana Karapandžić, dipl. ing.polj.

      Attachments:
      • M.pruinosanaljivi.jpg
      • M.pruinosanavinovojlozi.jpg
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.