Erwinia amylovora na dunji

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515471
    Jovanović Živorad
    Učesnik

      Erwinia amylovora na dunji

      Na teritoriji koju pokriva PSSS Knjaževac, poslednjih godina podignuto je mnogo hektara pod dunjom. Poljoprivredni proizvođači nisu bili spremni za, pokazalo se, najopasniju bolest u dunji, bakterijsku plamenjaču. Skoro da ne postoji zasad u kom nije bila prisutna, manje ili više, bakterija Erwinia amylovora.
      Simptoma je bilo na svim delovima stabla, cvetu, listu, granama i deblu. Počinje sa cvetovima koji postaju mrki, pocrne i suše se. Osušeno lišće ne opada već, sasušeno ostaje na letorastu koji se takođe suši i pri vrhu povija u obliku pastirskog štapa. Na zaraženim granama prve promene su na kori, koja dobija mrku boju, postaje naborana i puca, Oboleli delovi se suše i ljušte. Ako je vreme vlažno uočavaju se i kapljice bakterijskog eksudata, Bakterija u biljna tkiva prodire kroz prirodne otvore i mesta povreda i rana (orezivanje).
      Suzbijanje Erwinie i zaštita dunje i ostalog jabučastog voća je izuzetno teško i moraju se primeniti sve raspoložive mere: agrotehničke, mehaničke, hemijske, biološke. Sve obolele grane se moraju energično odstraniti, rezidbom najmanje 30 cm ispod oboleleog dela, izneti iz voćnjaka i spaliti. Alat dezinfikovati posle svakog reza u 10 % natrijum hipohlorit (varikina) ili 70 % etil alkohol. Razvoj bakterijske plamenjače u velikoj je zavisnosti od meteoroloških uslova.
      Na terenu, u svim zasadima gde se pojavila Erwinia, rađeno je odstranjivanje zaraženih delova. Pokazalo se da je od izuzetne važnosti, što se tiče Erwinie, sortiment. Najzastupljenije su sorte leskovačka i vranjska koje su i izuzetno osetljive.
      Primena hemijske mere zaštite nije dala zadovoljavajuće rezultate. Zasadi su tretirani u fazi mirovanja bakarnim preparatima. Tretiranje u fazi cvetanja, 4 puta: akt.m. fosetil aluminijum (Fostonic 80 WP, Aliette flash u koncentraciji 0,4%) nije dalo rezultata. Bolji rezultati su postignuti tretiranjem akt.m. bakar hidroksid (Everest, Funguran OH, u konc. 0,1%) u fazi cvetanja:
      1) U fazi belih balona
      2) Kada je otvoreno 10 % cvetova
      3) Otvoreno oko 50 % cvetova
      4) Puno cvetanje
      5) i narednih 5 -7 dana
      Kod petog tretiranja koncentracije su povećane na 0,2%.
      Najbolji rezultati su postignuti kada su preparatima na bazi akt.m. bakar hidroksid dodati biopesticidi sa neorganskim bakrom (Talocuper, Scudo, u koncentraciji 0,15 – 0,2%) uz mineralnu prihranu makro i mikroelementima. U zasadima gde je primenjena ova kombinacija sada nema simptoma bolesti.

      Živorad Jovanović dipl. ing.
      stručni saradnik za zaštitu bilja

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.