Limuzin-rasa krava

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine ranije by Joksić Goran.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515465
    Joksić Goran
    Učesnik

      Značaj goveđeg, junećeg i teiećeg mesa je sve veći, a potrošnja tog mesa je u usponu. Zato je preporuka korišćenje tovnih rasa za popravku tovnih i klaničnih osobina simentalske rase koja je u Šumadiji zastupljena sa preko 85%.
      Jedna od odličnih rasa je limuzin-francuska rasa goveda. I to ne samo zbog tovnih karakteristika, već i radi kvaliteta mesa koje je meko i sa masnim kapljicama u mišićima, što ovom mesu daje i bolji ukus.
      Pogodnost držasnja ove rase kod nas je i ta što lako podnosi lošije uslove ishrane, kao i prilagođenost višim nadmorskim visinama, jer je u takvim uslovima u Francuskoj i nastala. Dobro podnosi i toplotu i hladnoću i može da bude stalno napolju. Dobra je rasa za sistem krava-tele.
      To je krupna rasa visine bikova prosečno 145 cm, a krava 139. Širina grudi je 65-70 cm., dubina grudi 75-85 cm. Masa tela krava u priplodu 650 kg, a bikova 1150 kg. Grudi su duboke, rebra zaobljena, a sapi široke i muskulozne. Noge kratke, čvrste i finih kostiju.
      Veoma bitna karakteristika rase je mogućnost proizvodnje velike količine kvalitetnog mesa u svakom dobu starosti grla. Telad postižu za 4 meseca 170-180 kg. Odlično se tove (prosek 1200 g. dnevno). Dakle, sa ovom rasom se neće pogrešiti u želji za poboljšanjem uspeha u tovnom govedarstvu.

      Dipl. ing. stočarstva Goran Joksić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.