Mašinska berba maline

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515464
    Jocković Milorad
    Učesnik

      Ovom prilikom želim da podelim svoja iskustva u mašinskoj berbi maline, odnosno sa samohodnim kombajnom tipa “Korvan 9400”. Naime ovakav kombajn je privu put uvežen i počeo sa radom na plantažama malina u Mačvi firme “Libertas-chem” još 2001.godine. i u naredne tri godine ja sam vodio kako proizvodnju tako i berbu sa ovim kombajnom na 32ha plantaža. Neću navoditi tehničke karakteristike kombajna ali ću samo reći da kombajn radi na principu trešenja rodnih grana maline sa plastičnim štapovima koji se nalaze na valjcima. U zavisnosti od stepena zrelosti, kondicionog stanja i rodnog potencijala maline zavisi brzina kao i efikasnost rada kombajna. Ono što je veoma bitno naglasiti je, da na velikim plantažama je efikasan u smisli toga što se velike plantaže teško mogu postići obrati ručnom berbom. Radna snaga je sve skuplja, sve je manje ima i sve je manje kvalitetna, tako da se dešava da se kasni sa ručnom berbom, naročito ako ima čestih kišnih padavina a tu su i praznici “crveno slovo” kada većina radnika pauzira tako da sve to smanjuje prinos. Jednom je davno, moj stariji kolega rekao, da je optimalna površina za proizvodnju maline 0,2ha po radnom sposobno članu domaćinstva, kako bi se postizali visoki prinosi i stiglo sa berbom. U današnje vreme je došlo do podizanja velikih plantaža i jedino rešenje je mašinska berba. Sa ovakvim tipom kombajna berba može da se obavlja od ranih jutarnjih časova, pa čak i po rosi pošto postoji vazdušna podrška za čišćenje a samim tim i suši plod, neposredno posle kiše, kao i noću pod farovima. Radni učinak ovakvog kombajna za sezonu je 10-15ha, što zavisi da li je plantaža malina u komadu, što je najbolje ili se nalazi u više parcela. Kao što sam već gore naveo, najbolje efekte postiže kada je malina u odličnom kondicionom stanju i kada ima visok rodni potencijal. U takvim uslovima se postižu visoki rezultati. Sam kombajn oplužuju tri radnika odnosno vozač i dva radnika na inspekcijskim trakama. Naravno tu treba dodati i radnu snagu za istovar punih gajbica sa kombajna i utovar u kamione odnoso u vozilo koje doprema malinu do hladnjače, ali ti radnici moraju da postoje i kod ručne berbe.
      Mana kombajna, koju moram da navedem, je oštećenje odnosno lomljenje i kidanje rodnih grančica, koje je u manjem procentu ako je malina kondiciono dobra, što je zasad u lošijem kondicionm stanju i sa manjim prinosom, oštećenju su veća. Takođe dolazi i do oštećenja jednogodišnjih izdanaka koji se ostavljaju za rod u narednoj godini, tako da su takvi izdanci slabiji bivaju više izloženi patogenima i to sve dovodi da zasad u narednoj godini biva kondiciono slabiji, bez obzira na pojačanu hemijsku zaštiu i intezivniju primenu agrotehničkih mera. Ako se kombajn koristi iz godine u godinu u istom zasadu, zasad biva sve slabiji kondiciono, što dovodi do značajnog smanjenja prinosa i ne isplativosti proizvodnje. Moj zaključak a i savet za razmišljanje je da se kombajn koristi na istoj plantaži svake druge godine, odnosno da se zasadi maline, koje rađaju na dvogodišnjem izdanku, kose posle berebe do osnove, kao što se to radi i sa malinama koje rađaju na jednogodišnjim izdancima. Takvi zasadi bi u narednoj godini bili bez roda ali bi se izdanci gajili za narednu sezonu, bila bi primenjena redukovana agrotehnika odnosno ne bi bilo vezanja izdanaka za narednu godinu već tek u narednoj rodnoj godini, manja bi bila primena kako hemijskih preparata tako i upotreba đubriva. Da bi sve to bilo isplativo potrebno je imati dve plantaže po 10-15ha i to tako da se jedna podigne (posadi) godinu dana ranije, tako da se jedne godine vrši mašinska berba na prvoj dok se druga oporavlja u toj godini a naredne suptrotno. Sa cenom radne snage i cenom berbe kombajnom to bi se višestruko isplatilo.
      Naravno moje iskustvo kao i iskustvo svih mojih kolega kao i proizvođača je da je ručna berba najbolja i da se jedino tako može detaljno obrati malina, ali moraju seuzeti u obzir navedeni prethodni razlozi, velike površine i skupa radna snaga, ali i vrlo bitno higijena berbe, pošto mašinska berba izbegava odnosno smanjuje na minimalno broj radnika i dodir maline za rukama, i još jedna vemoma bitna brednost kombajna je što ubrana malina brzo stiže do hladnjače, zbog bržeg transporta i na taj način se postiže veći procenat rolenda odnosno bolji kvalitet ploda.
      dipl.ing.Milorad Jocković

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.