Sazrevanje zrna pšenice i početak žetve

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515456
    Miladinović Milanka
    Učesnik

      Nalivanje zrna pšenice je vrlo bitna faza kada u zrno dotiču voda i hranljive materije i ispunjavaju formirani omotač.Na početku ove faze, sadržaj zrna je proziran, a kasnije postaje mutan i na kraju mlečno beo usled prisustva skrobnih zrna, u ovoj fazi je dotok i nakuplanje suve materije u zrnu je vrlo intezivno.Najznačajni procesi koji se odvijaju u fazi nalivanja zrna su: fotosinteza, transpiracija i disanje.Ovi procesi su vrlo intezivni, a posledica je je vrlo brzo nakupljanje hranljivih materija koje se skladište u zrnu za potrebe razvoja buduće biljke. Proporcionalno porastu sadržaja suve materije u zrnu, smanjuje se sadržaj vode i na kraju opada na oko 40 %.
      Sazrevanje zrna je sledeća faza koja se odlikuje u promeni sastava, boje I konzistencije; odnosno nakon mlečnog stanja, zrno prelazi u voštanu zrelost. Na početku voštane zrelosti zrno ima vlagu oko 40 %, a tokom ovog procesa vlažnost pada na oko 20 %, kada se i završava ova faza.Tokom ove faze i dalje se odvijaju određeni sintetski procesi, ali su oni mnogo usporeniji nego tokom nalivanja. Na kraju voštane zrelosti prestaje sinteza organskih materija, zrno ima najveći sadržaj suve materije i ova faza se završava kada je vlaga u zrnu padne na 20 %.
      Posle voštane zrelosti nastupa puna zrelost kada se usporavaju svi životni procesi i zrno prelazi u fazu mirovanja. U punoj zrelosti zrno je sposobno za dalju reprodukciju čim se za to stvore uslovi i tada zrno poprima konačne osobine karakteristične za određenu vrstu.
      Žetva pšenice se obavlja u punoj zrelosti ili pri kraju voštane zrelost, odnosno kada se vlaga u zrnu spusti ispod 14 %. Za čuvanje zrna bolje je obaviti žetvu kada vlažnost zrna padne ispod kritične vrednosti, ali se kod nekih sorti pšenica javlja opasnost od osipanja, zbog čega mogu nastati gubici, iz tih razloga se praktikuje žetva u fazi voštane zrelosti, ali se u tom slučaju zrno obavezno dosušuje pre skladištenja.
      Milanka Miladinović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.