Bordovska čorba i krečni sumpor

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515448
    Stojanović Dušan
    Učesnik

      Bordovska čorba

      Rastvaranjem različitih formulacija bakra, u vodi se oslobađaju joni bakra koji su toksični za gljive i bakterije. Bakar je prvenstveno fungicid, ali kontroliše i bakterijsku lisnu pegavost, antraknoze, plamenjače, pepelnice i rak. Takođe, koristi se i kao repelent za insekte. Bakar može da razgrađuje i ćelije biljaka, te je zbog toga upotreba bakra rizična, jer može dovesti do pojave ožegotina na listovima i plodovima. U organskoj poljoprivredi najviše se koristi u obliku bordovske čorbe.

      Priprema bordovske čorbe:

      Za 100l 1% bordovske čorbe potrebno je:
      • 1kg plavog kamena (barak sulfat),
      • 0,4kg negašenog kreča ili 1,2kg gašenog kreča ili 1kg hidratisanog kreča

      Pripremi se bure od 100l u koje se naspe voda, i od iste količine odvoji se 20l, od čega se u 10l zagasi 0,4kg negašenog kreča ili se doda 1,2kg gašenog kreča u vidu paste ili 1kg hidratisanog kreča. U preostalih 10l rastopi se plavi kamen. Kada se kreč razmuti, potrebno ga je procediti uz neprestano mešanje i sipati u bure sa preostalih 80l vode, kako bi se napravilo krečno mleko.
      Nakon što se rastvori, plavi kamen se sipa u bure sa krečnim mlekom uz mešanje. Kada se to završi, čorba se može upotrebiti, pri čemu se koristi sveže pripremljena jer stajanjem gubi fungicidno dejstvo.
      Stabiliovana bordovska čorba zadržava svoju aktivnost nekoliko dana, a stabilizovati se može dodavanjem 250g šećera/100l čorbe.

      Krečni sumpor

      Efikasan je protiv pepelnice, nekih rđa, lisne plamenjače i truleži plodova. Ukoliko se primenjuje za zaštitu biljaka za vreme niske relativne vlažnosti vazduha izaziva oštećenja biljaka. Može biti inkompatibilan (nepodudaran) sa drugim pesticidima i ne treba ga koristiti 20-ak dana posle prskanja uljima, jer može doći do formiranja fitotoksina.

      Priprema krečnog sumpora:
      U sastav ulaze S i kreč (kalcijum pirosulfit) koji sadrži preko 30% S. Za prskanje u proleće (fenofaza kretanja pupoljaka) koristi se 25% rastvor – 2l krečnog sumpora + 8l vode. Za prskanje u toku leta upotrebljava se 0,5% rastvor – 0,5dl krečnog sumpora + 10l vode.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.