- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine, 6 meseci ranije by Mitić Aleksandar.
-
AutorČlanci
-
19.06.2019 u 12:42 #515401Mitić AleksandarUčesnik
Zelena rezidba koštičavih voćnih vrsti u našem podneblju po pravilu se izvodi u toku letnjih meseca, tokom vegetacije pa je često oslovljavamo kao letnjom ili zelenom rezidbom ili rezidbom na zeleno. Ova rezidba kod višnje i trešnje se izvodi posle berbe u toku jula meseca kod kajsije i ranih sorti breskve u avgustu mesecu, kod šljive krajem juna ili jula meseca u zavisnosti od godine i vremenskih prilika. Moramo znati da ova rezidba obuhvata zahvate na prirastima to jest mladarima iz tekuće vegetacije ali i na višegodišnjem drvetu . Po vremenu izvođenja izvodi se u većini slučajeva posle berbe i u zavisnosti od sortimenta od kraja juna meseca pa do sredine ili kraja avgusta. Zadatak letnje rezidbe kajsija ima smanjenje vegetativne snage rasta i podsticanje veće rodnosti, lakša zaštita voća od bolesti i štetočina. Letnja rezidba je korisna i efikasna u pogledu racionalnog korišćenja radne snage u toku godine na gazdinstvu. Zahvati koji se izvode u toku letnje rezidbe voća su; Zahvati na jednogodišnjim prirastima i to:
– pinciranje mladara
– proređivanje ( očehnjivanje ) mladara
– prikraćivanje mladara
– savijanje mladara
– rovašenje mladara
Zahvati na višegodišnjim delovima stabla
– prikraćivanje grana
– ostranjivanje ( proređivanje ) grana
– korekcija ugla grananja ( savijanje ) grana
Za voćare koji imaju dosta zasada pod voćem veoma je bitno blagovremeno i posle berbe izvršiti zelenu rezidbu jer time smanjuju dosta posla u toku jeseni i zimskih meseca, i umanjuju obima posla u toku zimske rezidbe.PSSS Leskovac Savetodavac Mitić Aleksandar
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.