Stočna repa

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515397
    Petrović Tanja
    Učesnik

      Stočna repa je dvogodišnja biljka u prvoj godini razvija zadebljali koren, a u drugoj iz zadebljalog korena izbija stablo na kojem se stvara seme (plod).
      Koren je deo biljke koji se koristi za ishranu stoke i može da naraste i do 10kg.
      Najbolje uspeva na plodnim, dubokim i aluvijalnim zemljištima. Mlada biljka je osetljiva na mraz, pa se gaji u područjima tople klime, uz dosta vlage u zemljištu.
      Gajenje: Proizvodnja stočne repe treba da se odvija isključivo u plodoredu ,na istu površinu može da se vrati tek posle 4 godine.Najbolji predusevi za stočnu repu su jednogodišnje i višegodišnje leguminoze.
      Osnovnu obradu zemljišta treba obaviti u jesen ,a predsetvenu pripremu u proleće (drljanje,tanjiranje )
      Neposredno pred osnovnu obradu treba rasturiti 30-40t/ha stajnjaka i 500kg /haNPK 15:15:15 .
      Stočna repa se seje na dubinu od 3cm, na međuredni razmak 50cm a razmak u redu 30cm. Potrebna količina semena za setvu je 10-15 kg/ha. Seje se u drugoj polovini marta i početkom aprila.
      Usev se prihranjuje polovinom maja i polovinom juna a tokom vegetacije potrebno je dva-tri puta razbiti pokoricu. Stočna repa se redovno mora štititi od bolesti i štetočina. Ukoliko se primeni puna agrotehnika po ha prinos može biti 150-200 tona.
      Čuvanje: Na većim površinama vadi se mašinski. Izvađeni koren se tokom zime čuva u trapovima ali se predhodno mora odstraniti list. Trapovi su dugački oko 25 m široki do 2m i visoki oko 1.5 m.
      Značaj u ishrani: Stočna repa je vrlo kvalitetna stočna hrana sadrži 72-92% vode, lako svarljiva i bogata vitaminima A,B,C i ugljenim hidratima. Dolazi u periodu kada nema sveže stočne hrane a ima i veliki agrotehnički značaj jer kao okopavina ostavlja zemljište čisto od korova.
      Dipl.ing Tanja Petrović ,PSSS Niš

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.