Setva lucerke krajem leta

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515391
    admin
    Učesnik

      Za uspešnu proizvodnju lucerke zemljište treba da bude duboko, rastresito, plodno i s povoljnim vodno-vazdušnim sistemom. Na ovakvom zemljištu lucerka razvija dubok i razgranat korenov system, što joj omogućava bolje snabdevanje vodom i hranivima za maksimalnu produktivnost i dugotrajnost. Zahteva srednje teška zemljišta, neutralne reakcije tipa černozem, livadske crnice, gajnjača, aluvijum.
      Za gajenje lucerke su podesna zemljišta sa reakcijom pH 6,6-7,5. Optimalna pH vrednost može da varira u zavisnosti od zbijenosti, sadržaja humusa i drugih hemijskih osobina zemljišta.
      Osnovnu obradu obaviti na 35-40 cm ili uraditi kombinaciju podrivanja i oranja i površinsku pripremu zemljišta kako bi bilo dovoljno vremena da se zemljište slegne do setve.. Predsetvena priprema zemljišta je važna agrotehnička mera za obavljanje kvalitetne setve. Ovom merom dovodimo setveni sloj u stanje sitno mrvičaste strukture. Površinski sloj mora biti slegnut , jer se samo na takvom zemljištu može obaviti kvalitetna setva, s rasporedom semena na potrebnu dubinu (1-2cm). Ove godine kvalitetnu setvenu pripremu obaviti početkom avgusta.
      Đubrenje lucerke u letnjem roku isto je kao i u prolećnoj setvi. Preporučuje se da količina fosfora u zasnivanju lucerišta bude 100-150kg/ ha, a kalijuma 60-100 kg/ha. Potrebno je dodati malu količinu azotnih hraniva (30-50 kg N/ha).
      U zasnivanju lucerke preporučuje se primena NPK mineralnih đubriva formulacije 10:30:20 u dozi 500-600 kg/ha sa osnovnom obradom, a 200 kg/ha u predsetvenoj pripremi. Na srednje obezbeđenim zemljištima preporučuje se i 240 kg/ha fosfora i 200 kg/ha kalijuma. Dve trećine treba primeniti sa osnovnom obradom a 1/3 u predsetvenoj pripremi.
      Primena organskog đubriva takođe povoljno utiče na bolje zasnivanje lucerišta samo ako je unet u predhodnoj vegetaciji.
      Lucerište zasnovano do kraja avgusta može da razvije korenov sistem do 1m u dubinu pa je narednog proleća lucerka dobro ukorenjena, brzo raste i daje redovne prinose krme već u prvoj godini iskorišćavanja.
      Sve navedene rokove ove godine posebno iskoristiti u atarima gde predhodni usev nije uspeo iz bilo kojih razloga.
      Dobrivoje Popović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.