- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine, 3 meseci ranije by Vlajkovac Jorgovanka.
-
AutorČlanci
-
29.05.2019 u 13:15 #515357Vlajkovac JorgovankaUčesnik[/center ]Komercijalni kvalitet pšenice
Pšenica kao najvažniji poljoprivredni proizvod ima određenu upotrebnu vrednost kao tehnološka sirovina za proizvodnju brašna, hleba i peciva, testenina keksa i drugih proizvoda. Da bi se mogla nalaziti u prometu, odnosno bit predmet trgovine, pšenica mora da ispunjava određene uslove kvaliteta i higijenske ispravnosti.
Vrednost pšenice kao sirovine u tehnologiji hrane određuje se prema morfološkim, organoleptičkim i biohemijskim i tehnološkim osobinama, a vrednost pšenice kao robe u prometu određuje se raznim elementima kvaliteta propisanim propisima o kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti.
Kvalitet pšenice određuje se:
– organoleptičkim svojstvima,
– sadržajem i vrstom primesa,
– sadržajem vode,
– hektolitarskom masom,
– kvalitetnom klasom, određenom na osnovu procenta sirovih proteina i sedimentacione vrednosti,
– prisistvom štetočina,
– prisustvom mikroorganizama i
– prisustvom ostataka sredstava za zaštitu bilja, uništenje korova i štetočina
Organoleptička svojstva
Pšenica koja se stavlja u promet kao sirovina za mlinsku industriju mora biti zrela i zdrava, svojstvenog izgleda, mirisa i ukusa i ne sme imati strani miris i ukus sledećeg porekla:
– na skladišne štetočine,
– na plesni i sneti,
– na semenke žitnih korova, na pokvarenost usled lošeg skladiđtenja ili nepravilnog transporta,
– na strane materije ( petrolej, sumpor i dr.),
– na sredstva za zaštitu bilja i uništenje skladišnih štetočina.
Primese u pšenici
Primesama u pšenici podrazumevaju se svi sastojci koji ne predstavljaju pšenična zrna, kao i ona zrna pšenice koja se smatraju primesom. Primese se dele na organske bele primese ( lomljena i štura zrna, druga žita, proklijala zrna, nagrižena zrna),
organske crne primese (seme korova, glavnica raži, zrna oštećena veštačkim sušenjem, pokvarena zrna, glavničava zrna, nematodna zrna, slama pleva, drvo i dr.), neorganske primese (zemlja, pesak, kamen, prašina, staklo) i primese životinjskog porekla ( delovi insekata i insekti)
Procenat vlage
Pod sadržajem vlage podrazumeva se gubitak mase koji pšenica pretrpi pod određaenim uslovuma utvrđen standardnom metodom.
Hektolitarska masa
Pod hektolitarskom masom podrazumeva se masa jednog hektolitra pšenice izražena u kg, utvrđena standardnom metodom preračunato na pšenicu sa 13% vode.
Klase kvaliteta
Na osnovu sadržaja sirovih proteina i sedimentacione vrednosti pšenice se razvrstava u I, II i III klasu:Klasa Sirovi proteini u % Sedimentaciona vrednost
I Najmanje 13,0 Najmanje 40
II Najmanje 11,5 Najmanje 30
III Najmanje 10,0 Najmanje 18Prisustvo štetočina i pesticida
Pšenioca koja se stavlja u promet kao sirovina za mlinsku industriju ne sme da sadrži žive štetočine u razvijenom ili više razvojnom stadijumu. Ostaci pesticida ne smeju preći količinu dozvoljenu posebnim propisima.[b] Standardni kvalitet pšenice
[b]Pod standardnim kvalitetom pšenice koji se uzima kao osnova za obračun (komercijalni kvalitet na otkupnom mestu) u procentima podrazumeva se pšenica sa 13% vode, 76 kg hektolitarske mase i 2% primesa.
Minimalni uslovi kvaliteta po standardu za prijem pšenice kod otkupa je, najviše 15% vode, hektolitarska masa najmanje 74 kg i količina ukupnih primesa najviše 8%.[/b]Jorgovanka Vlajkovac, dipl.ing
PSSS Požarevac[/b] -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.