Mere zaštite koštičavih voćnih vrsta od Monilinia spp. – Gordana Jovanović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515332
    Jovanović Gordana
    Učesnik

      Уништавање примарног извора инокулума представља најзначајнију меру борбе. Сакупљање мумифицираних плодова треба извести одмах након бербе, у јесен или рано у пролеће и то како плодова који се налазе на земљи, тако и оних који су остали у крошњама. У већим воћњацима који се обрађују, а где је наведене мере теже спровести, препоручује се дубоко заоравање опалих мумифицираних плодова. Такође, из воћњака треба уклонити све оболеле гране и гранчице.
      У току лета оболеле плодове, лишће и гранчице уклањати из крошњи чим се на њима укажу први знаци заразе, како би се спречила спорулација и ширење паразита. У воћњаку треба редовно спроводити све уобичајене хигијенске мере (нега крошње, сузбијање корова и сл.), повећавајући на тај начин виталност воћки, а самим тим смањујући до извесне мере насељавање патогена. Ручно орезивање има значајан ефекат на смањење појаве обољења.
      Препоручује се прихрана калцијумом јер је утврђено да су плодови који садрже више калцијума у епидермису значајно отпорнији на Врсте рода Monilinia spp. Такође, уколико се изврши прихрана калцијумом пре бербе значајно се смањује учесталост појаве смеђе трулежи плодова током складиштења. Треба настојати да воћке у фази зрења буду што боље и уједначеније снабдевене водом, јер након дуже суше, уколико падну обилне падавине и дуготрајне кише, плодови пуцају и преко насталих рана паразити лако продиру у плод. Редовна берба и избегавање непотребног повређивања биљака при редовним агротехничким мерама значајно утичу на смањење интензитета обољења. За бербу користити нове габице. Уколико су, међутим, гајбице већ коришћене, пре поновне употребе треба их добро опрати, дезинфиковати, осушити и обложити чистим папиром.
      Хемијско сузбијање: За сузбијање Monilinia spp. Код нас је регистровано 10 активних материја и њихових комбинација (бакар-оксихлорид,прохлораз,ципродинил+флудиоксонил,просимидом, тофанат-метил, ипродион, винклозолин, карбендазим, тебуконазол, боскалид+пираклостробин, дифеноконазол, пропиконазол и хлороталонил). Искуства показују да су у сузбијању врста Monilinia spp. Веома ефикасни следећи фунгициди: тиофанат-метил, ипродион, тебуконазол и пропиконазол.
      Стратегија сузбијања врста рода Monilinia у зависности од биљке домаћина, сорте и услова спољашње средине, заснива се на примени фунгицида 2-3 пута од почетка цветања до прецветавања и неколико третмана у време сазревања плодова, а пре бербе. Такође, значајну меру представља и правовремено сузбијање инсеката који оштећују плодове и тиме олакшавају остварење инфекције. Препоручује се ефикасно сузбијање Ragholetis cerasi у засадима трешње и шљиве, Grapholita funebrana у засадима шљиве, Anarsia lineatella и Grapholita molesta у засадима кајсије и брескве.
      Могућност за спречавање ширења болести после бербе: Осим редовних агротехничких и хемијских мера сузбијања током вегетације посебну пажњу треба усмерити на негу и одржавање засада после бербе, као и на адекватно складиштење плодова.
      Након бербе препоручује се примена неких од следећих мера:
      – Преглед плодова и уклањање инфицираних плодова да би се спречиле секундарне инфекције и даље ширење патогена,
      – Уклањање и уништавање заражених, трулих плодова пре уношења у складиште,
      – Избегавање повређивања плодова колико год је то могуће,
      – Дезинфекција складишта, контејнера и другог материјала за паковање уколико је раније већ коришћен и возила за транспорт пре уношења плодова за складиштење и транспорт,
      – Преглед плодова, уклањање и уништавање инфицираних, трулих плодова пре уношења у складиште, да би се спречиле секундарне инфекције и даље ширење патогена,
      – Складиштење и траспорт плодова обављати на што нижој температури, препоручљиво до 2 о C. Уколико се плодови помешају из једног складишта у друго или се већ врши утовар, треба настојати да период повишених температура буде што краћи, јер пораст температуре иницира развој патогена,
      – Уклањање и уништавање заражених пловода током складиштења чим се на њима појаве знаци трулежи,
      – Уколико не постоји управљање отпадом, оболеле плодове треба закопати удаљено од реона производње воћа, складишта или објекта, или га евентуално спалити.
      ПССС Лесковац
      Мр Гордана Јовановић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.