Vaši crvenih gala

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515331
    Jovanović Zvezdana
    Učesnik

      Dysaphis devecta je vrsta lisne vaši koja je prisutna na jabuci tokom cele vegetacije. Prezimljavaju kao jaje na jednogodišnjim izdancima jabuke.
      Kod napada vaši crvenih gala na listovima se stvaraju crvene gale i takvo lišće se uvija ka naličju čime se smanjuje lisna površina (vaši sisaju mlado lišće koje se kovrdža i crveni). Na naličju lišća u uvijenim delovima nalaze se kolonije vaši i najčešće takvo napadnuto lišće u toku meseca jula otpada. Ne napada plod, ali u slučaju jačeg napada može da se pojavi crvenilo i na njima. Imaju više generacija godišnje ( preko 10 ).
      Obično krajem maja, vaši preleću na neke od korovskih vrsta gde se dodatno hrane. Na jesen polažu tamna crna jaja na koru pored pupoljaka. Larve se pile rano u proleće, u vreme listanja i kolonije se nalaze na lisnim pupoljcima. Kasnije dolazi do naseljavanja mladih letorasta.
      Suzbijanje se sprovodi pre ili posle cvetanja i prag štetnosti je 5% mladara sa kolonijama. Treba koristiti neki od insekticide iz grupe neonikotinoida kao što su Mospilan 0,025-0,035%, Confidor 0,05-0,07%, Calypso 0,15-0,2l/ha, Actara 120-200g/ha.
      U prilogu je slika simptoma oštećenja usled prisustva vaši crvenih gala na listu jabuke.
      Zvezdana Jovanović
      PSSS Požarevac

      Attachments:
      • 20190514_150247.jpg
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.