Kupusova sovica

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515325
    Kostić Vladimir
    Učesnik
      Štetna je gusenica. Gusenice prve generacije napadaju useve krajem juna i početkom jula meseca a jedinke druge generacije krajem avgusta i početkom septembra. Ova štetočina napada 80 vrsta biljaka. Osim kupusa (po kome je dobila ime) napada i karfiol, šećernu repu i grašak. Pošto su zelene boje veoma teško se uočavaju. Na listu prave otvore nepravilnog oblika, ne ozleđujući glavne nerve. Kad malo odraste, gusenica se ubušuje u glavu repe praveći duže ili kraće hodnike. Leptiri druge generacije pojavljuju se u avgustu, te su štete od njihovih gusenica znatno štetnije posebno na gajenom bilju krstašica, koje su tada u vegetaciji.
      Životni ciklus: Kupusna sovica ima dve do tri generacije godišnje. Provodi zimsku dijapauzu u stadijumu lutke. Prvi leptiri se pojavljuju kasno u proleće, maj ili jun mesec. Leptiri su aktivni noću a danju se skrivaju na naličju lista, ispod grudvica zemlje itd. Ženka obično polaže jaja obično na naličje listova u gomilicama od 10-40 komada, nekada i više, ukupno oko 700 komada. Polaganje jaja traje u zavisnosti od klimatskih uslova oko 10-15 dana od kraja maja do jula meseca.
      Embrionalni razvoj traje jednu do dve nedelje. Izašle gusenice se u početku nalaze zajedno u blizini jajne gomilice i hrane se na naličju lista kako je ranije navedeno. Stadijum gusenice u zavisnosti od spoljašnjih uslova traje oko 30-50 dana. Kad gusenice odrastu napuštaju repu i odlaze u zemlju gde se čaure (kokon), gomilica od zemllje, preobraze u lutku.
      Leptiri druge generacije se pojavljuju u avguste i tu prave štete na gajenom bilju krstašica.

      Vladimir Kostić dipl. inž. zaštite bilja

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.