Nega lucerišta u zasnivanju

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515318
    Veličković Violeta
    Učesnik

      Nega lucerišta u zasnivanju
      Posle setve i nicanja mlade biljke lucerke se moraju negovati, da bi zasnivanje lucerišta bilo što bolje.
      Najčešće se primenjuju sledeće mere:
      Razbijanje pokorice: Ako nakon setve padne kiša u vidu pljuska, na težim i slabo strukturnim zemljištima dolazi do formiranja pokorice, pa kao prva mera nege može biti razbijanje pokorice. Ovo se obavlja ježastim ili rebrastim valjcima i može biti vrlo efikasna mera radi ujednačenog i ubrzanog nicanja.
      Valjanje: Posle setve preporučuje se valjanje, jer se time poravna površina, povežu kapilari i obezbedi seme vlagom iz dubljih slojeva. Na teškim slabo strukturnim zemljština ne preporučuje se valjanje zbog opasnosti od obrazovanja pokorice.Kao mera nege valjanje može biti primenjeno i u proleće na mladom usevu iz jesenje setve, ako je došlo do odvajanja korenčića mladih biljčica od zemlje, zbog noćnog zamrzavanja i dnevnog odmrzavanja površinskog sloja zemljišta. Valjanjem mlade biljčice sabijamo u zemljište i ponovo se uspostavlja veza korenčića sa zemljištem i nastavlja se dalji rast i razvoj, dok bez valjanja mnoge mlade biljke propadaju.
      Zaštita od korova: Neophodna mera nege u lucerištima u zasnivanju je suzbijanje korova. Na pojavu korova posebno je osetljiva lucerka u mlađim fazama razvoja, jer kod velike zakorovljenosti lucerka se sporije razvija i proređuje, pa dolazi do slabog zasnivanja lucerišta, a nekad i do preoravanja. U lucerki se javljaju širokolisni korovi; gorušica, štir, loboda, lisac, veliki kiseljak, bokvica, ambrozija, maslačak, mišjakinja, od uskolisnih korova najčešći su divlji sirak, zubača, pirevina, muhar, koštan i drugi.
      Pojava korova se suzbija raznim agrotehničkim merama prvenstveno: plodoredom, dobrom osnovnom i predsetvenom obradom zemljišta, pravovremenom i kvalitetnom setvom i kasnije negom useva. Suzbijanje korova primenom herbicida je osnovna mera zaštite. Herbicidi se primenjuju pre setve, nakon setve i posle nicanja lucerke. Herbicidi mogu izazvati deformacije lista lucerke ako je nakon setve pala kiša i došlo do formiranja pokorice. Razbijanjem pokorice otklanjamo štetno dejstvo.
      Kosidba kao mera nege: Rana kosidba se primenjuje u cilju suzbijanja zakorovljenosti. U tom slučaju kosi se u fazi butonizacije korovskih vrsta, bez obzira u kojoj fazi se nalazi lucerka. Visina košnje treba da je 8-10 cm, kako bi lucerka što brže regenerisala, pošto u narednom porastu brže raste od većine korova i zakorovljenost se smanjuje. Ovom merom se mlade biljke lucerke iznuruju i slabije je zasnivanje lucerišta odnosno bolje je primeniti herbicide u cilju suzbijanja zakorovljenosti.
      Prvi otkos lucerke u zasnivanju treba kositi u fazi punog cvetanja na visini od 5-7 cm. Kosidbom lucerke u fazi cvetanja postiže se dobar razvoj korenovog sistema i dobro formiranje krunice iz koje će u narednim porastima izbijati brojni pupoljci.

      PSSS Mladenovac
      Violeta Veličković

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.