Rutava buba u aroniji – Tropinota hirta

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515285
    Jovanović Živorad
    Učesnik

      Rutava buba u aroniji – Tropinota hirta
      U zasadima voća koje su u cvetu prisutna je rutava buba, koja se hrani delovima cvetova i cvetnim pupoljcima i može da napravi izuzetno velike štete. Štete pravi samo imago, koji je veličine oko 1 cm, crne je boje , obrastao dlačicama i sa belim tačkicama na pokriocima. Izlazi iz zemlje krajem marta – početkom aprila i prvo se hrani cvetovima korovskih biljaka, zatim na jagodi, jabuci, krušci, višnji. No čini se da najviše voli cvetove aronije, gde je viđen u izuzetnoj brojnosti.
      Odličan je letač, vrlo lako prelazi na druge površine u potrazi za hranom. Aktivan je do kraja jula. Ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava odrasli insekt na dubini od oko 5 cm. Za let joj treba sunce i min. 15 ºC i u toku dana najaktivnija je od 10 – 16 časova. Jedna ženka položi 20 – 30 jaja u zemlju na dubinu od 5 cm. Piljenje za 7 -14 dana. Larve su grčice, veličine do 15 mm, bele sa žutom glavom, hrane se biljnim ostacima u zemlji i ne prave štete. Njihov razvoj traje 2 – 3 meseca pod zemljom. Odrasla se oformi u avgustu, ali ne izlazi iz zemlje, već tek naredne godine.
      Suzbijanje rutave bube je izuzetno teško jer je u fazi cvetanja upotreba insekticida ograničena. Ostaju mehaničke mere suzbijanja: postavljanje lovnih mamaka u vidu posuda (plave ili bele boje) u koje se sipaju razni antraktanti, koji privlače insekte. To mogu biti razni sokovi, cimet, pivo, negro bombone, deterdžent. Posude obavezno postaviti po rubnim delovima voćnjaka a u manjoj meri ih rasporediti i unutar voćnjaka. Lovne klopke redovno obilaziti i prazniti od uginulih insekata.
      Poželjno je ostaviti korovske biljke u zasadu (maslačak) kako bi odvukle pažnju sa cvetova voća. Plitka obrada zemlje pomaže uništavanju larvi i prezimljujućih imaga.

      Živorad Jovanović dipl. ing.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.