Nega papaka kod goveda – Kosovka Jakšić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515265
    Jakšić Kosovka
    Učesnik

      Dobra nega papaka je preduslov za visoku proizvodnju krava. Veoma je važno da odgajivači goveda shvate kolika je opterećenost (papaka) donjih delova nogu krava i da se nega (korektura) papaka obavi što pravilnije. Na svaku nogu (papak) krave dolazi oko 150kg telesne mase. Kod orezivanja (skidanja viška, ili korekture) papaka posebnu pažnju treba obratiti na poznatu ,,belu liniju“. Ona se raspoznaje i služi kao neka vrsta granice:do koje je moguće skidanje viška papaka bez opasnosti da se zahvati „živi deo“. Krave preko 50% ukupnog vremena provode stojeći ili u kretanju. Jedan od prvih i najvažnijih uslova za visoku proizvodnju mleka jeste da se kravama omogući udobno kretanje i stajanje! Time se ispunjava i uslov -za dobro raspoloženje! Papci kod krave (kao i nokti kod ljudi) stalno rastu. Taj porast je oko 5-10mm mesečno. Ali, papci se i stalno troše (ako su krave redovno na pašnjacima ). Međutim ako su krave vezane, ili se retko puštaju, odnosno malo vremena provode na ispustima ili na ispaši, u svim tim slučajevima porast papaka je veći, nego njihovo trošenje. Papci postaju sve duži, a često se i povijaju naviše. Time nastaje problem. Krave su nesigurne u kretanju, odnosno kreću se sve teže. Krave se inače kreću dosta sporo.Ali, ako sa papcima nešto nije u redu, tada je brzina -još manja, a to bi trebalo svaki dobar odgajivač krava brzo da zapazi. Krave u proseku leže relativno dugo. Ako je sa njima i oko njih sve u redu, onda je to čak preko 45% ukupnog vremena. Ali, one krave, koje imaju poteškoća sa papcima, nerado i usporeno ustaju, brže obave ono što moraju (ishrana, napajanje, izbacivanje fecesa…), pa ponovo traže mesto za ležanje. Ovo su prvi znaci problema sa papcima.
      .U osnovne mere nege papaka spadaju dezinfekcija i orezivanje.
      Dezinfekcija papaka – Ova mera se izvodi relativno lako i jednostavno, nije skupa, a što je najvažnije -sprečava pojavu raznih infekcija i utiče na očvršćivanje papaka.Dezinfekciju bi trebalo obavljati mesečno ili bar dvomesečno. Za to se koriste „kade“. To su udubljenja u betonskim podlogama, najčešćedužine 150-200cm, a širine 80cm. Dubina je najčešće oko 15cm, s tim da je tečnost za dezinfekciju bar 8-10cm. Krave se navode da prođu kroz „kadu“ bar 2-3 puta. Za dezinfekciju se najčešće koristi formalin (oko 3%), ili pak bakarni sulfat (5%). Bakarni sulfat utiče povoljno i na otvrdnjavanje papaka, pa je zbog toga širi u primeni. Sredstva treba koristiti naizmenično. Orezivanje (nega) papaka –ima za cilj da kravama obezbedi stabilno stajanje na celoj površini papaka. Jer, samo na papcima pravilne veličine i oblika krave stoje sigurno i udobno. Orezivanje se, po pravilu, vrši 2 puta godišnje. Prvo orezivanje se vrši na 3-4 nedelje pre puštanja na ispašu, a drugo je na kraju perioda ispaše. Tada je još važnije i zbog odstranjivanja raznih primesa u papcima. Kada su vremenski uslovi pogodni orezivanje se može obaviti pod nekom nadstrešnicom. Rad oko orezivanja je tada pogodniji, a kontrola se lakše obavlja kada se krave odmah puste i kreću. Orezivanje je moguće i u stajama ali treba obezbediti dovoljno svetla i nekako kravu „fiksirati“. Orezivanje u principu može da obavi prosečno razvijena osoba, ali svakako sa prethodnom odgovarajućom obukom. Pri tom je veoma važno da ta osoba ne ispoljava grubost i nervozu!

      Jakšić Kosovka dipl.ing.polj

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.