Važnost prolećne prihrane višegodišnjih zasada

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515249
    Milosavljević Biljana
    Učesnik

      Višegodišnje kulture započinju nov rast sa sačuvanim zalihama hraniva od prethodne vegetacijske godine. Sačuvan oblik azota koji se nalazi u obliku aminokiselina, amida i proteina služi kao energija za početni rast. Međutim za kasnije fiziološke procese potrbno je osigurati nove količine azota putem prolećne prihrane.
      Azot dodat đubrenjem rano u proleće postići će svoju najvišu koncentraciju u biljci tokom kasnog proleća i leta odnosno tokom najvećih potreba za tim hranivom. Dovoljna snabdevenost azotom osigurava nesmetan rast zametnutih plodova i sprečava njihovo odbacivanje ( opadanje ).. Azot je bitan za sprečavanje prevremenog dozrevanja plodova jer održava fiziološku ravnotežu plodova kvalitetnih komponenti u plodu ( odnos kiselina i šećera, sadržaj vitamina, fenola) za vreme nepovoljnih klimatskih uslova.
      Izbor đubriva zavisi od više faktora

      Izbor pojedinog azotnog đubriva zavisi od :
      -Kiselosti zemljišta
      -vremenu primene
      -povišenju pojedinih kvalitativnih sastojaka u plodu…

      Prolećnim đubrenjem osiguravamo sva hraniva potrebna za novo vegetacijsko razdoblje. Ukoliko u jesen fosfor i kalijum nisu uneti u tlo, obavlja se i osnovno đubrenje a za to se preporučuje N-P-K 7-20-30 u količini od 350-600 kg/ha ili oko450-800 kg/ha 7-14-21. Primena azotno sumpornih đubriva moguća je na kiselim zemljištima, ali je potrebno da se obavi kalcizacija.
      Za višegodišnje zasade u rodu preporučuje se 100-120 kg azota po hektaru, s tim da prvi obrok ne prelazi 80 kg azota po hektaru.

      Biljana Milosavljeviić
      Dipl. inž. za voćarstvo i vinogradarstvo
      PSSS Kragujevac
      PSSS Kragujevac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.