Izmenjen IPARD program

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515230
    Zdravković Zorica
    Učesnik

      Izmenjen IPARD program

      Zaključkom Vlade RS usvojen je Program o izmenama i dopunama IPARD programa za Republiku Srbiju za period 2014-2020. godine (,,Službeni glasnik RSˮ, broj 20/19 od 22. marta 2019. godine).

      Najveće izmene u okviru ovog programa odnose se na sektor voća i povrća. Što se tiče površina, poljoprivredna gazdinstva neće morati da imaju na početku investicije minimum 2 ha pod jagodastim voćem, odnosno minimum 5 ha pod ostalim voćem, već na kraju investicije. Jedino voćari koji hoće da grade skladišne objekte (hladnjače), ovaj uslov moraju ispunjavati na početku investicije. Kada je u pitanju povrtarska proizvodnja, do sada je uslov za konkurisanje bio 3 do 50 ha pod povrćem na otvorenom, a sada je 3 do 100 ha.

      Investicije u podizanje i obnavljanje zasada voća do sada nisu bile prihvatljive u okviru IPARD programa. Naime, voćari će sada imati mogućnost korišćenja povraćaja sredstava za kupovinu višegodišnjeg sadnog materijala (osim jednogodišnjih biljaka), kaoi za pripremu zemljišta.

      Izmenama su predviđene i olakšice u pogledu poštovanja standarda. Na poljoprivrednim gazdinstvima do 15 ha pod voćem ili povrćem proveravaće se ispunjenost minimalnih nacionalnih standard samo u tom sektoru, a ne na celom gazdinstvu. Na primer, ako gazdinstvo aplicira za neku investiciju u okviru sektora voća i povrća, a ima i stočarsku proizvodnju, gaji žitarice, neće se posmatrati da li su zadovoljeni standardi koji se odnose na stočarstvo, žitarice i uljarice. Za gazdinstva sa preko 15 ha voća ili povrća, i zastupljenošču još neke linije proizvodnje, uslovi u pogledu zadovoljena standard ostaju nepromenjeni, tj. posmatraju se na celom gazdinstvu u svim sektorima.

      Zorica Zdravković, savetodavac za agroekonomiju

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.