Usevi pogodni za zelenišno đubrivo

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515218
    Stoiljković Dragana
    Učesnik

      Важно је изабрати усеве који образују велику вегетативну масу у кратком временском периоду, а да имају и дубок коренов систем помоћу кога ће премештати хранива из дубљих слојева земљишта у орнични слој.
      Легуминозе се највише користе за зеленишно ђубриво пошто поред ових тражених особина још и фиксирају азот из ваздуха и преносе га у земљиште, а то су обично детелина, лупина, сточни грашак, грахорица , док се од нелегумозних користе се уљана репица, сунцокрет, раж, јечам, слачица.
      Наредни принос после примене зеленишног ђубрива слабо повећева принос, али после узастопне примене у периоду од 3-5 година запажа се значајно повећање приноса. У обзир треба узети и то да је то јефтина производња и да не постоје транспортни трошкови. Углавном ми обогаћујемо земљиште са 30-40 т/ха свеже органске масе.
      Рачуна се да 20-30 т/ха зелене масе образује органске материје као и 8-12 т/ха стајњака. Користи се тако што се заоре на око 15 цм дубине неколико недеља пре коришћења земљишта.
      Најбољи ефекат зеленишног ђубрива је када се користи заједно са другим врстама ђубрива као што су органска и минерална. Стајњак убрзава разлагање биљних остатака , а примена фосфора и калијума у препорученим количинама омогућава да се постигне оптимална количина хранива у земљишту.
      Поред утицаја на плодност земљишта зеленишно ђубриво утиче и на смањење сабијања земљишта после обилних падавина у кратком времену као и на смањење испирања храњивих елемената.
      Лупина се као зеленишно ђубриво најчешће гаји на бескречним и песковитим земљиштима где даје од 40000-7500т/ха зелене масе. Сеје се у марту , а заорава када је већина билјака у цвету, почетком јуна.
      Сточни грашак даје 35000-40000 т/ха зелене масе и брзо се разлаже. Може се сејати у јулу, као и у септембру, октобру и новембру. Заорава се када је око 50% биљака у цвету.
      Обична грахорица се за зеленишно ђубриво сеје у јулу или августу на свим типовима земљиштима и заорава се касно у јесен. Због полегања је као и сточни грашак треба сејати у смеши са овсем или ражи.
      Маљава грахорица се користи на средње тешким и песковитим земљиштима. Може се сејати у јулу, августу,септембру и октобру. Сеје се у истој количини ( 120кг грахорице и 60кг. овса) и смеши као и обична грахорица.
      Углавном зеленишно ђубриво се користи тамо где земљишта немају доста хумуса, и где нема велике сточарске производње. То је одличан начин органског ђубрења на далеким и тешко приступачним парцелама .

      Драгана Стоиљковић дипл.инж.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.