MONILIA LAXA – prouzrokovač sušenja cvetova i grančica koštičavog voća

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515199
    Ćirić Milena
    Učesnik

      [color=black]Jedan od najštetnijih parazita koji zaražava koštičavo voće. Ovaj parazit napada breskvu, kajsiju, šljivu,višnju.
      Ukoliko je kišni period u fazi cvetanja voća može doći do intenzivnijeg razvoja zaraze, naročito ako nije odrađena pravovremena zaštita. Štete na voću u tom slučaju mogu da budu i do 50%.
      Monilia je parazit koji prezimljava u obliku micelije u rak ranama u kori zaraženih grančica i u mumificiranim plodovima koji su ostali na stablu. Konidije se formiraju u kori zaraženih grana ili u mumificiranim plodovima, a formiraju se u nizu.

      Za sporulaciju je potrebna vlaga i može doći do sporulacije i na niskim temperaturama. Do zaraza dolazi u fazi cvetanja, najviše preko žiga i stubića plodnika. Zaraženi cvetovi se suše i micelija nastavlja širenje preko peteljke na mladare koji mogu biti prstenasto obuhvaćeni i deo koji je iznad se suši.

      Plodovi se zaražavaju više u vreme zrenja plodova. Plodovi bivaju zaraženi konidijama uglavnom kroz rane ili povrede. Zaraženi plodovi postepeno gube vlagu, dolazi do sušenja i pretvaraju se u mumije.
      Na površini ovakvih plodova može doći do formiranja sporodohija koje su jastučaste i u obliku koncentričnih krugova. Mumificirani plodovi ostaju na granama i predstavljaju izvor zaraze za narednu godinu.

      Suzbijanje Monilie laxe

      Suzbijanje Monilie laxe počinje u fazi mirovanja vegetacije kada se obavljaju agrotehničke mere, orezivanje zaraženih grančica i grana, uklanjanje zaraženih plodova.
      Hemijske mere zaštite se obavljaju preventivno, pre ostvarenja zaraze. Prvo tretiranje primeniti u fazi pre otvaranja cveta,u fazi belih balona. Zaštita se obavlja i u fazi punog cvetanja. Kod višnje je potrebno uraditi i treće tretiranje u fazi cvetanja ako su povoljni uslovi za razvoj bolesti (velika vlažnost i velika količina padavina).

      Parazit Monilia laxa brzo stvara rezinstentnost prema aktivnim materijama pa je potrebno i u toku jedne vegetacije koristiti preparate koji su različitih aktivnih materija.
      Pri hemijskom tretmanu primeniti neki od sledećih preparata:
      Dional (iprodion) 0,15%, Kubik plus (iprodion+tiofanat-metil), Octave (prohloraz) 0,4kg/ha, Ciprodex, Chorus 50WG (ciprodinil) 0,05%, Akord (tebukonazol) 0,75%.
      [/color]

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.