Erwinia amylovora – Bakteriozna plamenjača jabučastog voća

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515144
    Stajić Mica
    Učesnik

      Bakteriozna plamenjača – Bakterija Erwinia amylovora ima veliki broj domaćina (jabuka, kruška, dunja, mušmula, ruža, glog, oskoruša i dr.), što otežava njeno suzbijanje.
      Parazit napada cvetove, lišće, mladare, plodove, grane, debla, pa i koren osetljivih vrsta.
      Simptomi se javljaljaju u proleće na cvetovima, mladarima koji venu, smežuravaju se i postaju mrkocrni i uginjavaju. Lišće postaje mrkocrne boje, ali ne opada, već ostaje na stablu. Vrhovi obolelih mladara savijaju se i dobijaju oblik pastirskog štapa, što je znak da se radi o ovom parazitu. Oboleli plodovi postaju mrki, smežuraju se i mumificiraju i tako ostaju na rodnim grančicama. Osnovni način održavanja ovog patogena su rak rane na granama i stablu. Faza cvetanja je najosetljivija, jer se parazit tada širi. Cvet je najosetljiviji deo biljke i bakterija najčešće preko njega prodire u voćku.
      Prilikom rezidbe, treba detaljno pregledati stabla na prisustvo parazita i odstraniti sve zaražene delove, izneti ih i spaliti. Poželjno je da pri tom, vreme bude suvo i toplo, kako se bakterijski eksudat ne bi preneo na zdrave delove biljke. Posle rezidbe preseke treba premazati jednim od preparata na bazi bakra ili kalem voskom. Pribor i alat prilikom rezidbe, takođe treba dezinfikovati jednim od preparata:
      • Varikina 10%,
      • Na hipohlorita 10% ili
      • alkohol 96%.
      Hemijska zaštita se obavlja od faze pucanja pupoljaka, pa do cvetanja preparatima na bazi bakra. U fazi cvetanja ukoliko je napad jak preporučuju se sredstva na bazi fosetila ili bakarni preparati u koncentraciji 5-10 puta manjoj nego u vegetaciji.. POSTOJI MOGUĆNOST POJAVE FITOTOKSIČNOSTI.

      PSSS Vranje
      Mica Stajić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.