Zaštita voća od srna i glodara

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515119
    Jovičić Marinko
    Učesnik

      Zaštita voćaka od glodara i srna se radi da bi se sačuvala kora, grane i koren da bi se obezbedio opstanak sadnica.
      Miševi prezimljavaju u nabacanim gomilama trave i sena, kao i u stajskom đubrivu pa bi trebalo stajsko đubrivo uneti u zemlju frezom a travu koja služi kao malč oko sadnica, ako je debeo sloj, preko zime skloniti.
      Zečevi – najbolja zaštita protiv zečeva i srna je ograđivanje voćnjaka pletenom žicom, ali je to i jako velika investicija. Kao pomoćne mere protiv zečeva koji nanose štetu tako što gule koru i odgrizaju grančice možemo primeniti sledeće mere zaštite:
      – ubuđala svinjska mast ili loj se zagreje u kotliću (van kuće) i doda se riblje brašno oko 2 kg, zatim se ta smesa malo namaže na sadnice
      – sveže orezane grane se razbacaju po voćnjaku pa zec njima odgriza pupoljke i tako ne dira sadnice
      – stare vreće od krompira, luka, kupusa se postave oko sadnice pa vežu rafijom, zalepe braon trakom i slično. Na dnu treba da naleže na zemlju.
      – kao najefikasnija mera se pokazalo postavljanje zaštitne mrežice oko sadnica. Bolja je mrežica bele boja koja je kruća od plave mekane. Postoje namenske koje se same vraćaju u poziciju rolne, a mnogo jeftinije su fasadne mrežice koje se kupuju u farbarama i prodavnicama građevinskog materijala na metar. Makazama se iseku na širinu od barem 30-45 centimetara da bi bez skidanja mogle da ostanu par godina. Zatim se stave oko sadnice pa heftalicom heftaju uzdužno, sa što manjim razmakom između heftanja. Ne treba pritezati uz deblo, već heftati po ivici tako da deblo može da se goji narednih godina bez da ga mrežica guši jer to može dovesti do sušenja sadnice.
      Obavezno koristite zaštitne rukavice za rad sa mrežicom jer se staklene niti ubadaju u ruke!
      Ako je došlo do velikog oštećenja kore, tačnije ako je kora oguljena pun krug oko sadnice, radi se kalemljenje „na most“, kora ispod i iznad oštećenja se zareže u obliku slova T kao kod kalemljenja pupoljkom, zatim se uzme sa stabla mlada grančica kojoj se krajevi zaseku pod uglom pa zatim umetnu u T zareze koje smo napravili, omota se kalem gumicom i zamaže voskom, na taj način smo grančicom premostili prekid kore.
      Mogu se i pored oštećenog stabla posaditi podloge na koje je to stablo kalemljeno, pa se iznad oštećenja vrhovi tih podloga kaleme pod koru.
      Srne – kao zaštita od srna takođe postoji par metoda, manje više proverenih, od kojih je jedina sigurna podizanje ograde oko voćnjaka. Ograda mora biti višlja od 2 metra, preporučuje se i jedna bodljikava žica na vrhu, kao i jedna pri zemlji koja služi protiv provlačenja zečeva.
      – ljudska kosa odbija srneću divljač. Skupi se kosa i stavi u čarapu i okači o voćku
      – plastičnoj kesi se iskida dno pa se veže za deblo sadnice ili po obodu voćnjaka
      – od plastične flaše se napravi vetrenjača koja proizvodi zvuk koji plaši divljač
      – traka od VHS kaseta za video rekordere se razvuče po voćnjaku

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.