IPARD – propisani nacionalni uslovi u oblasti zaštite životne sredine

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515111
    Zdravković Zorica
    Učesnik

      Da biste bili potencijalni korisnik IPARD podsticaja u okviru Mere1, neophodno je da poljoprivredno gazdinstvo ispunjava odgovarajuće nacionalne uslove u oblasti zaštite životne sredine (koji su usklađeni sa propisima EU), kao i da predmetna investicija ispunjava uslove uređene propisima EU iz ove oblasti po završetku investicije.

      Odgovarajući nacionalni uslovi iz ove oblasti propisani su Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine (,,Sl. Glasnik RS”, br. 76/18), kao i pravilnicima koji proizilaze iz ovog zakona.

      Prihvatljivi korisnici za Meru 1 su: fizičko lice-nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva; preduzetnik; privredno društvo (mikro, malo ili srednje pravno lice) i zemljoradnička zadruga.

      Svi korisnici (osim fizička lica), informacije o uslovima neophodnim iz ove oblasti mogu dobiti od Ministarstva za zaštitu životne sredine (republičke inspekcije za zaštitu životne sredine), ili ih mogu pronaći na sajtu http://www.ekologija.gov.rs/dozvole-obrasci/spisak-kontrolnih-listi-u-sektoru-inspekcije-za-zastitu-zivotne-sredine/

      S obzirom da fizička lica koja ostvaruju pravo na IPARD podsticaje nisu bila obuhvaćena zakonskim okvirom iz ove oblasti (do donošenja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine), nisu postojali ni definisani uslovi koje oni moraju ispuniti. U narednom periodu očekuje se definisanje tih uslova, a lokalna ekološka inspekcija biće zadužena za utvrđivanje njihove ispunjenosti. Za sada je poznato da će se na osnovu propisane kontrolne liste kod fizičkih lica posmatrati ispunjenenost minimalnih uslova iz ove oblasti: buka (može da potiče od nekih mašina); otpadna voda (upravljanje fekalno-sanitarnim i otpadnim vodama); otpad (upravljanje prvenstveno opasnim otpadom, npr. akumulatori, mašinska ulja); zaštita vazduha (supstance koje oštećuju vazduh, npr. od hladnjača, kotlarnica).

      Dokaz o ispunjenosti uslova iz oblasti zaštite životne sredine predstavlja akt izdat od strane nadležne inspekcije (republičke ili lokalne), koji prihvatljivi korisnici moraju dostaviti uz zahtev za odobravanje isplate Ipard agenciji (Upravi za agrarna plaćanja).

      Zorica Zdravković, savetodavac za agroekonomiju

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.