Priprema zemljišta i setva uljane tikve golice-Milenko Đurić, dipl.inž ratarstva

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515110
    Đurić Milenko
    Učesnik

      Priprema zemljišta i setva uljane tikve golice

      Uljana tikva golica gaji se zbog proizvodnje semena bogatog uljem i mesnatog dela ploda. Seme se koristi za proizvodnju ulja dok se plod koristi za ishranu stoke u svežem stanju, silažu u kombinaciji sa kukuruzom ili za zaoravanje u cilju poboljšanja kvaliteta zemljišta. U semenu se pored ulja nalaze minerali i vitamini od kojih je najzastupljeniji vitamin E. Ulje se iz semena dobija postupkom hladnog ceđenja pomoću presa. Ulje se koristi u ishrani kao salatno ulje i u farmaceutskoj industriji.
      Za gajenje uljane tikve se biraju strukturna, plodna zemljišta dok slabo uspeva na teškim, hladnim, podvodnim i kiselim zemljištima. Na istoj parceli se može gajiti tek posle 4 godine. Uljana tikva ima vrlo razvijen korenov sistem pa zahteva da zemljište u zoni korena bude rastresito. Jesenje oranje treba obaviti na dubinu od 35 cm. Predsetvena priprema zemljišta se obavlja u nekoliko puta do momenta setve da bi zemljište bilo kvalitetno pripremljeno za polaganje semena.
      Setva se obavlja krajem aprila početkom maja, kada se temperatura zemljišta ustali iznad 12 stepeni. Setva se obavlja putem rasada (dosta ređe, na manjim površinama ili za popunjavanje praznih mesta), ručno pod motiku (sa naklijalim semenom) i pneumatskim sejalicama. Setva pneumatskim sejalicama se obavlja na međuredni razmak od 140 cm red od reda i razmak u redu od 60 do 70 cm. Poželjan sklop u berbi je oko 10.000 biljaka po ha. Do konačnog sklopa se dolazi proređivanjem biljaka u fazi 3 do 4 lista. Za setvu se koristi sortno deklarisano seme visokog procenta klijavosti i energije klijanja. Setva se obavlja plitko na dubinu od 3 do 5 cm a na peskovitim zemljištima na dubinu od 4 do 6 cm.
      Milenko Đurić, savetodavac za ratarstvo
      PSSS ,,Poljosavet” doo Loznica

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.