- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine, 9 meseci ranije by Stojkić Slavica.
-
AutorČlanci
-
06.02.2019 u 13:05 #515075Stojkić SlavicaUčesnik
PUCANJE PLODOVA TREŠNJE
Jedan od najvećih problema u gajenju trešnje jeste pucanje plodova. Ova pojava predstavlja ograničavajući faktor za uspešno gajenja trešnje naročito u području sa većim količinama padavina. S obzirom na naše klimateke uslove i da trešnje kod nas uglavnom sazrevaju tokom maja i juna a da su to istovremeno i meseci sa najvećom količinom padavina, pucanje plodova predstavlja ozbiljan problem. Takvi plodovi gube tržišnu vrednost i nisu pogodni za potrošnju u svežem stanju.Ekonomske štete su ogromne. Postoje više tipova pucanja plodova. Kod većine sorti pucanje je najviše izraženo na vrhu ploda. Kapljice vode se više i duže zadržavaju na vrhu ploda , tako da je ova zona duže izložena vlaženju i apsorpciji vode. To je jedan od glavnih uzroka pucanja plodova , dok usvajanje vode iz zemljišta ima manji značaj. Drugi faktori koji utiču na pucanje plodova su: krupnoća ploda, čvrstoća mesa, osobine pokožice, osmotska koncentracija soka ploda, faza razvoja ploda i faktori spoljašnje sredine. U većini sorata pucanje se javlja pri kraju treće faze razvoja ploda (intenzivan porast i sazrevanje). Kod sorte Van i Lambert može doći i do pucanja kada su plodovi zeleni. Kod nekih sorata osetljivost na pucanje počinje 10-25 dana pre berbe i povećava se do vremena berbe. Pucanje je direktno proporcionalno količini padavina i dužini trajanja vlaženja plodova. Povećavanjem temperature u rasponu od 10-40stepeni lineralno se povećava pucanje plodova. Osetljivost plodova na pucanje je najveće izjutra , kada je najveći turgor plodova, a značajno se smanjuje u toku najtoplijeg dela dana , ukoliko je dan bez padavina. Visoke temperature u kombinaciji sa vetrom i suvim vazduhom utiču na smanjenje turgora a samim tim i na smanjenje rizika pucanja plodova. Utvrđeno je da ravnomerno snabdevanje vodom stabala trešanja može uticati na smanjenje pucanja plodova , jer veća količina vode utiče na veće usvajanje kalcijuma i njegovu ugradnju u ćelijske zidove.
Savetodavac: Slavica Stojkić -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.