Pravila pri koršćenju sredstava za zaštitu bilja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515036
    Mijatović Bojan
    Učesnik

      10 korisnih saveta kako da bezbedno koristite sredstva za zaštitu bilja

      Pre primene

      Sredstva za zaštitu bilja čuvati pod ključem, na za to predviđenom suvom, tamnom I hladnom mestu, odvojeno od hrane za ljude i stoku, nedostupno deci, neupućenim osobama, domaćim ili divijim životinjama.
      Pre primene obavezno detaljno pročitati etiketu i uputstvo za upotrebu, po potrebi potražiti dodatni savet od proizvođača sredstva, distributera ili stručnih lica.
      Pripremiti i tokom primene nositi preporučenu ličnu zaštitnu opremu, kako je navedeno na etiketi sredstva za zaštitu bilja i prema poslu koji se obavlja. Redovno kontrolisati ispravnost zaštitne opreme, po potrebi zameniti novim delom/delovima.
      Uraditi redovnu kalibraciju uređaja za primenu, prskalica, atomizera i drugih. Redovno menjati rasprskivače, ovo su delovi koji se najviše opterećuju i trose. Kontrolisati i po potrebi popraviti ili zameniti i ostale delove uređaja za primenu.
      Pažljivo pripremiti potrebnu količinu rastvora za primenu, na mestu udaljenom od površinskih ili podzemnih voda.
      Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja isprati najmanje tri puta čistom vodom, pri čemu ovaj rastvor sipati u rezervoar uređaja za primenu i utrošiti. Ostatak sredstava pravilno čuvati u dobro zatvorenoj originalnoj ambalaži.

      U toku primene

      Ne prskati u blizini vodenih površina, ostaviti zonu od najmanje 20 m od voda, nekada i više, voditi računa o brzini vetra, ne prskati pri jačem vetru, izbegavati primenu u najtoplijem delu dana, ispravno podestiti rasprskivače i visinu grana prskalice.

      Posle primene

      Detaljno isprati uređaj za primenu, naročito nakon upotrebe herbicida ako se istim uređajem kasnije primenjuju druga vrsta sredstava za zaštitu bilja. Prilikom ispiranja sprečiti kontaminaciju voda, rastvor utrošiti u polju ili odložiti na posebnim mestima.
      Oprati ili očistiti zaštitnu opremu, odložiti istu na za to određenom čistom i suvom mestu, i dobro oprati ruke vodom i sapunom i tuširati se.
      Ispranu i suvu praznu ambalažu, sa odvojenim zatvaračima boca, sačuvati do vremena prikupljanja u cilju uništavanja ili reciklaže od za to ovlašćenih preduzeća u sistemu SECPA EKO MODEL.

      Za portal uredio Bojan Mijatović
      PSSS Mladenovac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.