Ishrana sveže oteljenih krava

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515024
    Nikolić Zoran
    Učesnik

      За добру лактацијску производњу млека као и за добру перзистенцију лактације, од велике је важности сам почетак лактације. То је специфичан период када треба испунити одређене услове исхране. На самом почетку лактације оброк треба да садржи нешто мање влакана и протеина а висок садржај енергије како би се стимулисала производња млека и уједно избегао пад кондиције грла. Избором врста хранива и чешћим храњењем треба настојати да се што пре постине максимално дневно конзумирање хране. Треба користити хранива доброг квалитета а избор сирових влакана да буде довољне дужине због одговарајуће стимулације рада бурага. Храну нудити кравама више пута у току дана. На тај начин утиче се на апетит крава, повећава се конзумирање хране и унос суве материје. Храну треба остављати на хранидбеном столу или у јаслама и након храњења. И то је начин да се повећа конзумирање хране уз напомену да се у мањој мери повећава и растур хране. Ово је посебно важно у току зимских месеци када се део унете енергије користи за одржавање телесне температуре. Поред чешћег давања хране, кравама треба омогућити да увек имају приступ свежој води за пиће. И ту се препоручује, ако је могуће, да се кравама у првим сатима после телења понуди благо загрејана вода јер се и на тај начин повећава конзумирање хране.
      Поента исхране у овом периоду је да се што пре постигне максимални дневни унос хране односно суве материје. То подразумева, имајући у виду претходне напомене, да оброк буде добро избалансиран са довољно сирових влакана ради стимулације рада бурага и самим тим већег уноса суве материје. Концентровани део оброка, као додатак кабастом делу, мора бити добро избалансиран, што може да има утицај на обнову папила бурага и боље искоришћавање хранљивих материја.
      Зоран Николић дипл.инж.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.