- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine, 10 meseci ranije by Čalić Srđan.
-
AutorČlanci
-
15.01.2019 u 11:28 #515019Čalić SrđanUčesnik
ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST I HIGIJENA MLEKA
Da bi se obezbedila zdravstvena ispravnost mleka potrebno je da proizvođači poznaju minimalne higijenske mere u proizvodnji istog. Za obezbeđivanje ovog uslova presudnu ulogu ima služba za sanitarno–veterinarski nadzor.
Pri takvom nadzoru postavlja se nekoliko osnovnih zadataka i to su:
sprečiti promet mleka bolesnih životinja;
isključiti iz prometa mleko životinja hranjenih hranivima koja sadrže materije štetne po ljudsko zdravlje;
isključiti iz prometa mleko životinja lečenih lekovima štetnim za ljude koji se izlučuju mlekom;
sprečiti promet mleka životinja kod kojih su primenjene razne veterinarsko–higijenske mere u cilju zdravstvene ili druge zaštite, a koje bi mogle da utiču na higijensku ispravnost i kvalitet mleka;
sprečiti kontaminaciju mleka iz spoljne sredine mikroorganizmima i materijama štetnim po ljudsko zdravlje. Pri tome naročito obratiti pažnju na patogene mikroorganizme.
Zdravstvena ispravnost i higijena mleka se obezbeđuju kroz:
nadzor nad zdravstvenim stanjem muznih grla;
higijenski nadzor na mestu proizvodnje;
higijenski nadzor transporta mleka;
higijenski nadzor sabirnog mesta i otkupa mleka;
higijenski nadzor u mlekarama;
higijenski nadzor prodaje mleka i proizvoda od mleka.
Srđan Čalić, spec.str.inž. prehrambene―tehnologije -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.