- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine, 11 meseci ranije by Andrejić Igor.
-
AutorČlanci
-
09.01.2019 u 15:32 #515003Andrejić IgorUčesnik
Циљ операције муљања грожђа јесте да се из бобице ослободи грожђани сок како би био доступан квасцима који треба да изврше алкохолну ферментацију. Муљање треба вршити непосредно после бербе јер одлагање муљања доводи до непожељног процеса кварења или отпочињања алкохолне ферментације на приколици под дејством “дивљих квасаца” и због инфекције бактеријама. У преради квалитетног грожђа може се применити и краткотрајна мацерација покожице на ниским температурама у присуству SO2 која траје неколико сати. У центрифугалним муљачама истовремено се одваја петељка и муља бобица. Овакве муљаче нису интересантне за мале произвођаче због свог великог капацитета (до 40 тона по радном сату). ове муљаче нису погодне за производњу квалитетних вина јер се у њима оштећује петељка, а бобица бива скоро самлевена што доводи до прелажења знатних количина воде и танина у ширу. Након муљања кљук треба транспортовати до цедилице (пресе).
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.