Siva trulež suncokreta

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514944
    Onć Jovanović Eleonora
    Učesnik

      Siva trulež suncokreta (Botrytis sp.) se javlja u skoro svim područjima proizvodnje suncokreta. Međutim, veće štete pričinjava samo u umerenim i vlažnim područjima
      Može se javiti na suncokretu od klijanja semena do žetve. Zaraženo seme, u uslovima prohodnog i vlažnog vremena, truli i propada. Pojava guste, sive navlake na semenu i klijancima predstavlja važan diagnostički znak ove bolesti. Oboljenje može da se javlja i na stablu, zati na listu i na lisnim drškama suncokreta. Zaraženi delovi dobijaju svetlomrku boju sa sivkastom praškastom navlakom od konidiofora i konidija gljive. Simptomi sive truleži se najcesće javljaju na glavicama suncokreta. Prvi simptomi oboljenja uočavaju se sa donje strane glavice gde nastaju svietlo-mrke udubljene pege, koje se postepeno povećavaju, zahvatajući veće površine tkiva. Simptomi se zatim razvijaju na semenu i glavici. U usolvima visoke vlažnosti vazduha na svim zaraženim tkivima se obrazuje karakteristična praškasta siva navlaka od parazita u kojoj se, ponekad formiraju skerocije gljive. Optimalna tem. Za klijanje konidija je između i 17 i 27 0C. Sklerocija se obrazuju pri nižim temperaturama ( 4- 13 0C).
      Mere zaštite: Obzirom da je fakultativni parazit, Inokulum u zemljištu se može smanjiti višegodišnjim plodoredom, suzbijanjem korova, uništavanjem zaraženih biljnih ostataka (zaoaravanjem ili spaljivanjem), i slično. Foijarna primena fungicida (botriticida) na bazi vinklozolina, prosimidona, iprodiona i sličnih u vreme suncokreta, takođe može da smanji zarazu. Ova mera se naročito preporučuje kod semenske proizvdnje suncokreta.
      Primena fungicida je moguća od faze butonizacije do cvetanja.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.