Virus mozaika lucerke

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514933
    Karapandžić Bojana
    Učesnik

      Virus mozaika lucerke (Alfa mosaic virus-AMV) ima veliki broj domaćina, a veći broj pripada porodicama Fabaceae i Solanaceae. Postoji i veći broj sojeva ovog virusa. Prenosi se semenom nekih domaćina poput paprike i lucerke, većim brojem lisnih vaši, kao i mehanički, sokom zaraženih biljaka.
      Promene se mogu javiti već na kotiledonim listićima biljaka paprike ukoliko zaraza potiče iz semena, i to u vidu sitnih beličastih pega. Zaražene biljke paprike zaostaju u porastu. Žućkasto beličaste pege različitog oblika i veličine, žuti mozaik na lišću, je najčešći simptom na biljkama paprike zaraženim ovim virusom. Pege mogu da se šire od osnove liski ka vrhu i obrnuto, i da budu izrazito krupne. Manji je broj cvetova, zametanje plodova slabo. Kržljavost i deformisanost plodova na kojima se zapažaju beličaste ili žućkaste trake, takođe su promene izazvane ovim virusom.
      Na lucerki takođe dovodi do pojave mozaika i šarenila, kao i deformacije listova. I na biljkama plavog patliđana dolazi do pojave žuto beličistih pega na listovima, žutog šarenila listova, usled infekcije ovim virusom.
      Osnovna mera kontrole u proizvodnji paprike je upotreba semena nazaraženog virusom. Papriku gajiti u plodoredu, dalje od lucerke i drugih domaćina virusa. Takođe ne treba saditi papriku ni na parcelama na kojima je predhodne godine bila lucerka ili detelina. Suzbijanje korova domaćina virusa, suzbijanje vaši vektora virusa, uklanjanje zaraženih biljaka su značajne mere kontole.
      Bojana Karapandžić, dipl.ing.polj.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.