Moljac vune -Tineola bisselliella

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514922
    Ćalić Radmila
    Učesnik

      Moljac vune -Tineola bisselliella
      Moljac vune je štetočina koja se može sresti na mestima gde se odlažu vuneni materijali kao što su: trgovine, skladišta nameštaja, krzna, tepiha, u kućnim uslovima gde se odlažu vuneni odevni predmeti i dr.
      To su leptirići veličine 4-9 mm zlataste ili slamne boje sa velikim crnim očima. Gusenica je duga oko 10 mm, dok su lutke u sivkastom kokonu dužine 4-7 mm od čestica hrane i paučinastih niti. Mužjaci su dobri letači i izbegavaju svetlost, dok ženke više hodaju, zbog težine tela. Po sparivanju odmah počinje polaganje jaja, pojedinačno ili u grupicama na vunenu odeću. Ženka može da položi i do 100 jaja. Jaja nisu jako prilepljena na dlačice vune i lako se stresaju sa odeće. Osetljiva su na temperature od -1 do 4 stepena celzijusa. Gusenice se pile 1-3 nedelje posle polaganja jaja. Ispiljene gusenice uvlače se kroz najsitnije pukotine u ormane i sanduke sa odećom koju napadaju. Kroz dve nedelje gusenice opredaju paučinastu navlaku i cevčice od čestica hrane, u vidu hodnika koji imaju otvore sa obe strane preko kojih nastavljaju ishranu i dalju izgradnju. Na kraju hodnika prave kokone i u njima se čaure. Stadijum lutke u kokonu traje 1-2 nedelje, kada iz kokona izlaze novi leptiri.
      Brzina razvića zavisi od temerature kao i ishrane. Može da ima 3-4 generacije godišnje a u povljnim uslovima i više. U nepovoljnim uslovima povećava se broj presvlačenja a bez hrane mogu da opstanu nekoliko meseci.
      Zaštita od ove štetočine u kućnim uslovima je redovno provetravanje , sunčanje odeće ili u vreme niskih temperatura iznositi vunenu odeću na mraz. Očisiti i usisati ormare i postaviti mirišljave vrećice od lavande, kedrovine, karanfilića i drugih mirišljavih biljaka. Mere borbe u trgovinama i skladištima je tretiranje fumigantima koje rade obučena lica licenciranih ustanova.
      Savetodavac za zaštitu bilja, Radmila Ćalić dipl.ing
      PSSS”Poljosavet”Loznica

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.