DFD sindrom

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514907
    Lazarević Verica
    Učesnik

      Појам „добробит животиња“ укључен је у законску легислативу Европске уније и наше земље и значајан је за све структуре друштва од фармера до потрошача. Како су потрошачи по том питању све више образованији они бирају производе за које знају да су добијени од животиња које су гајене у бољим условима, односно у складу са принципима заштите добробити.
      Морамо да будемо свесни да квалитет анималних производа зависи директно од услова које човек пружа животињама. Један конкретни премер за то је појава ДФД синдрома, који се јавља код јунади (Dark-тамно,Firm-чврсто,Dry-суво) тј. ДФД месо. Проблем исхране, репродукције и патологије увек се посматарају као примарни проблеми а занемарује се реација животиња на промене околине, на услове држања и опхођења човека према њој.
      Само дуг транспорт јунади и мешање са непознатим животињама већ доводи до ДФД синдрома. Али овај синдром није везан само са транспортом већ и са начином држања животиња. Животиње изложене дејству стресора реагују лучењем хормона надбубрежне жлезде. ДФД месо је посебних физичко-хемијских, технолошких и других својстава чије је настојање повезано са модерним начином узгоја и това младих говеда за клање као и са методом њихове комерцијализације, транспорта и поступка пре клања. У овом случају је тамна боја меса је у ствари последица повећаног утрошка кисеоноика. Једна од специфичности ДФД меса је и високи финални pH што доприноси бољем везивању воде за протеине, па одатле и атрибут „суво“ месо.
      Савремена наука о месу све више проучава утицај стреса пре клања, јер се сматра да само здраве животиње дају месо потребног квалитета. Зато је тачна констатација да технологија меса почиње још на живој животињи.

      Саветодавац за сточарство
      Маст.инж. Верица Лазаревић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.