Gala, letnja jabuka čija popularnost raste

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514905
    Svetozarević Goran
    Učesnik

      Gala je sorta jabuke poreklom sa Novog Zelanda gde je nastala još 1930. godine ukrštanjem sorti Kidd’s Orange Red i Golden Delicious, danas predstavlja sortu čija popularnost iz godine u godinu raste. U evropi je druga po značaju, kod nas se u proizvodnim zasadima pojavljuje u poslednjih nekoliko godina i tek treba očekivati povećanje. Ova sorta se može ponuditi sveža još u tokom turističke sezone i kao takva ima puno veći tržišni potencijal u odnosu na neke kasne letnje sorte. Rani početak berbe može obezbediti veće prodajne cene ali izeti u obzir da nedostatak adekvatnih skladišnih kapaciteta može usloviti potrebu za brzom prodajom direktno iz voćnjaka. Gala je srednje bujna sorta, dobre rodnosti, nije sklona alternativnoj rodnosti. Dobri oprašivači su Zlatni delišes, Greni smit, Ajdared, Jonagold. U našim uslovima sazreva u prvoj polovini avgusta, plodovi su simetrični, okruglasto konusnog oblika, sitni do srednje krupni. Osnovna boja plodova je zelenkasto-žuta dok je dopunska boja narandžasto crvenkaste nijanse, karakteristično raspoređena u pramenovima, meso je beličasto-žute boje, sočno, čvrsto, aromatično i slatko. U periodu sazrevanja ako se jave jače padavine može doći do pojave pukotina na pokožici u zoni peteljke , čak i do pucanja plodova, pa je preporuka da se berba izvede u optimalnom roku. Danas postoji niz klonova ove sorte, klonova s karakterističnim crvenim prugama Gala Royal Beaut , Gala Schnitzer, koji su skloni manje intenzivnom bojenju, do takozvanih potpuno obojenih Buckeye Gala, Rubygala, gde brzi razvoj boje i visok stupen obojenosti ne treba odmah dovesti u vezu s postizanjem optimalnog trenutka za berbu, već i ovi klonovi zahtevaju branje u više navrata. Na Novom Zelandu, voćari Galu beru čak u četri-pet navrata, kako bi postigli maksimalnu veličinu plodova, dobru obojanost i optimalne sve druge parametre kvaliteta a kod nas bi bilo idealno brati bar u tri navrata.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.