Breburn (Braeburn), prvoklasna zimska desertna jabuka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514904
    Svetozarević Goran
    Učesnik

      Breburn je otkriven pedesetih godina dvadesetog veka na Novom Zelandu u voćnjaku izvesnog gospodina Morana. Daljim razmnožavanjem u svom rasadniku bavila su se braća Vilijams, uvidevši njene dobre karakteristike i računajući da bi ona mogla imati dobar izvozni potencijal, tako da je komercijalno gajenje sorte počelo u voćnjaku Breburn (Braeburn) po kome je dobila ime.
      Smatra se da je Breburn nastao ukrštanjem Greni Smit-a i Leidi Hamilton (Lady Hamilton), ali postoje mišljenja i da je on mutant Koks Orindža (Cox Orange) ili sejanac Leidi Hamiltona.
      Tržištem su tada dominirale jednobojne sorte (Crveni delišes, Zlatni delišes i Greni Smit) tako da je upravo dvobojnost Breburna i specifičan ukus bila činjenica na kome su voćari zasnivali svoju nadu u njegov tržišni uspeh i ekspanziju. Braeburn je vremenom postala jedna od najvažnijih komercijalnih sorata jabuke i bez sumnje prvoklasna desertna jabuka, odnosno prva je novija sorta jabuke koja je ukusom bliža starijim, klasičnim sortama. Kod nas potrošači tek se upoznaju sa ovom sortom, međutim primetno je da joj popularnost raste poslednjih godina pa treba očekivati porast tražnje u narednim godinama.
      Breburn nikada nije postao lider, međutim našao je svoje mesto u voćnjacima, merketima, pijacama i trpezama, naročito njegovi mutanti Braeburn Rosabel, Braeburn Mariri Red i Breaburn Hillwell.
      Breburn Rosabel je spontana muacija Breburna otkrivena u Austriji.Rodi redovno i daje obilan rod čak i na jenogodišnjim sadnicama. Zbog velike specifične težine plodova neophodno proređivanje roda. Cvetanje srednje rano. Oprašivači: Ajdared i Greni Smit Plodovi su srednji do krupni, lepe crvene boje sa prugastom, glatkom pokožicom. Harmoničan je odnos šećera i kiselina. Meso je čvsto, slatko-nakiselo, prijatnog harmoničnog ukusa. Skladištenje i do jula.
      Breburn Mariri Red je mutacija Breburna poreklom sa Novog Zelanda,rađa dosta i redovno.
      Plodovi su intenzivno crveni, skoro po celoj površini, sočni, slatko-nakiseli, tipični Breburn.
      Skladištenje do marta u normalnoj i do juna u kontrolisanim uslovimai. Breaburn Hillwell koji se posebno izdvaja zbog značajno intenzivnije i svetlije crvene boje za razliku od više zagasito crvene odnosno nijase smeđe boje prisutne kod drugih klonova.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.