Tripsi

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514899
    Petrović Mirjana
    Učesnik

      Tripsi
      Kalifornijski cvetni trips, Frankliniella accidentalis, je karantinska štetna vrsta koja spada u veoma sitne insekte, mužjak veličine tela 0.9-1 mm, a ženka 1,3-1,4 mm, sa dva para dobro razvijenih resičastih krila. Razvijaju se iz sitnih jaja veličine 0,2 mm nevidljivih golim okom, koje ženka polaže u parenhim lista, cveta ili ploda.
      Resičasta krila povećavaju letačke sposobnosti odraslih jedinki tripsa i mogu se širiti na velike udaljenosti, u tome im pomaže i strujanje vetra. Mužjaci u vreme kopulacije formiraju kopulaciona jata. Inače širi se i transportnim sredstvima, kao i na odeći i kosi ljudi.
      Štete nastaju prilikom polaganja jaja u biljno tkivo, a nakon toga aktivnom ishranom tokom koje jedinke probijaju lišće, cvetove ili plodove svojim usnim aparatom i sišu biljni sok koji izlazi. Kao simptom oštećenja javljaju se srebrnkaste pege, koje mogu postati i braon boje uz sušenje oštećenog dela tkiva. Vrhovi oštećenih listova postaju svetliji, uvijaju se i suše. Prvenstveno je na cvetovima biljaka domaćina i hrani se cvetnim laticama i polenom. Dodatni značaj kalifornijskog tripsa je kao prenosioca TSWV virusa, uzrokovača bronzavosti paradajza, paprike i drugih biljaka.
      Tokom godine ima više generacija, a razvoj svakog stadijuma zavisi od temperature na kojoj se odvija. Generacije mogu međusobno da se prepliću.
      Mirjana Petrović, dipl.inž.polj.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.