SETVA INDUSTRIJSKE KONOPLJE-mr Anka Kačarević

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514881
    Kačarević Anka
    Učesnik

      Vreme setve konoplje u velikoj meri zavisi od njene namene. Sa setvom konoplje može da se počne veoma rano, često već krajem marta, ukoliko se konoplja gaji radi vlakna ili cveta. Ranom setvom postižemo i raniju žetvu, već polovinom avgusta.
      Ukoliko je glavni razlog proizvodnje zrno, optimalno vreme setve je kraj aprila do kraja maja. Kasnijom setvom ne dolazi do smanjenja prinosa zrna, već samo do smanjenja dimenzija biljaka koje su manje visine i tanjeg stabla čime je olakšana žetva.
      Kasnija setva nakon prvog maja se preporučuje ukoliko se konoplja seje radi zrna žitnom sejačicom na međuredni razmak 25 cm. Dobri rezultati u prinosu zrna su dobijeni i sa veoma kasnom setvom (početak juna), dok iskustva iz inostranstva ukazuju na mogućnost postrnog gajenja konoplje za zrno, kada se dobijaju izuzetno niske zakržljale biljke tankog stabla koje se lako skidaju kombajnom, ali sa nešto slabijim prinosom zrna.
      Određivanje optimalnog termina setve i setvene norme je od izuzetnog značaja jer se na taj način utiče na porast i dimenzije biljaka koje su u uslovima rane ili retke setve izuzetno visoke i robusne.
      Dubina setve konoplje ne bi smela prelaziti 3cm jer se u suprotnom dobija neujednačeno nicanje i neujednačena visina porasta. Kasnije iznikle biljke usled nedostatka životnog prostora često ginu ili su zakržljale.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.