Kontrola organske proizvodnje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514848
    Krsmanović Zlatica
    Učesnik

      Kontrola organske proizvodnje

      Prijavljenu organsku proizvodnju kontroliše ovlašćeni kontrolor sertifikacione kuće. Redovna godišnja kontrola je obično najavljena. Kontrolor kontaktira proizvođača i šalje plan kontrole. Dolaskom na teren kontrolor procenjuje položaj parcela, stanje useva, stanje objekata,…. U kontroli se radi sa ček-listama koje se detaljno popunjavaju. Posebna pažnja se posvećuje pregledu knjige polja koju proizvođač redovno popunjava za svaku kulturu evidentirajući svaku agrotehničku operaciju, sve inpute, količinu primene, zapažanja, sa datumom obavljanja i uz opasku da li se pere i čisti oruđe kojim se radi. Prilikom kontrole se kontrolišu i svi računi za nabavljene inpute sa količinama. Predmet kontrole jeste i praćenje plodnosti zemljišta koje je uključeno u organsku proizvodnju. Analiza plodnosti mora biti urađena u akreditovanoj laboratoriji. Od pre dve godine neophodno je da svaki organski proizvođač vodi evidenciju prodatih proizvoda po kulturama i datumima. Proizvođač koji se bavi i konvencionalnom proizvodnjom mora voditi evidenciju-knjigu polja za kulture u konvencionalnoj proizvodnji koja je predmet kontrole sertifikacione kuće. Kontrolor na osnovu ček lista, uvida u stanje na gazdinstvu, razgovora sa proizvođačem, sačinjava zapisnik , a sertifikaciona kuća na osnovu sve dokumentacije izdaje sertifikat za organske proizvode. Svaki sertifikat sadrži broj koji je dodeljen svakom proizvođaču prilikom sklapanja ugovora o sertifikaciji.
      Kada je reč o grupnoj sertifikaciji, kontrolor ne obavlja kontrolu kod svakog proizvođača, već kod jednog broja proizvođača relevantnih za to područje, predstavnika određene grupe proizvođača. Organizatori grupne sertifikacije su u obavezi da imaju internog kontrolora koji tokom cele godine kontroliše proizvođače, formira grupe po teritoriji i proizvodnji. Interni kontrolor sačinjava skice organskih parcela i gazdinstava, pravi plan aktivnosti, dozvoljene količine sredstava koja se primenjuju, vreme primene, i sve to kontroliše u sledećoj poseti.
      U slučaju da kontrolor sertifikacione kuće proceni da postoje određeni rizici u procesu proizvodnje može doći kod proizvođača u nenajavljenu posetu i iskontrolisati parcele, objekte, proces proizvodnje.

      Zlatica Krsmanović, dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.