Pripremanje bordovske čorbe – Svetlana Šućević

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514811
    Šućević Svetlana
    Učesnik

      Bordovska čorba se najčešće koristi u koncentraciji od 1,5 – 2% , odnosno 2 kilograma na 100 litara vode.
      Za 100 litara jednoprocentne bordovske čorbe potrebno je:
      1 kg (za dvoprocentu 2 kg) bakar-sulfata (plavi kamen)
      0,4 kg (za dvoprocentnu 0,8 kg) negašenog (živog) kreča ili 1,2 kg gašenog kreča
      Negašeni kreč se prethodno zagasi u trostruko većoj količini vode. Od 100 l vode iz bureta odvadi se 10 l da se razmuti kreč, a u drugih 10 l vode da se rastopi plavi kamen. Kada se kreč razmuti, procedi se kroz ređe platno i uz mešanje se sipa u bure sa vodom da se napravi krečno mleko.
      Kada se plavi kamen rastvori u drugih 10 l vode, sipa se u bure sa krečnim mlekom. Uvek se rastopljeni plavi kamen sipa u bure sa krečnim mlekom, a ne obrnuto (što je u praksi češci slučaj). Ništa posebno se neće desiti ni ako se u bure sa rastopljenim plavim kamenom sipa krečno mleko, jedino se takva čorba brže taloži i nešto je slabijeg kvaliteta.
      Rastopljeni plavi kamen sipa se u krečno mleko uz mešanje. Kada se to završi, čorba je spremna za upotrebu.Bordovska čorba se koristi sveže pripremljena, odmah posle pripreme. Stajanjem ona gubi fungicidno dejstvo. Medutim, čorba se može stabilizovati dodavanjem 250 g šećera na 100 litara čorbe. Tako stabilizovana, pri normalnim uslovima, zadržava svoju aktivnost nekoliko dana.Bordovska čorba se primenjuje u zaštiti mnogih vrsta voća, kao i povrća ( paradajz, krompir, krastavac..), ali i za vinovu lozu kako bi se suzbili razni uzročnici bolesti biljaka.Organska proizvodnja takođe je način proizvodnje u kojoj je dozvoljena ograničena primena plavog kamena uz strogo poštovanje pravila primene…Upotreba bordovske čorbe veoma je korisna mera zaštite voćaka jer se njime suzbijaju mnoge bolesti a neke se mogu uspešno kontrolisati..Bolesti voćaka koje se mogu suzbiti ,,plavim prskanjem” su : Kovrdžavost lista breskve, Rogac šljive, Monilioza šljive, breskve, višnje, trešnje, kajsije, Pegavost lista,Krastavost plodova kruške, Kestenjasta pegavost maline, Antraknoza, Krastavost plodova kajsije, Šupljikavostišća, Plamenjača voća, Ekskorioza vinove loze..
      Prskajte biljke kada je lepo vreme, na temperaturi većoj od 10 stepeni. Nemojte tretirati biljke kada je jak vetar i hladnije vreme.

      PSSS Novi Pazar
      S.Šućević

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.