Problemi u rasadničkoj proizvodnji

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine ranije by Mijušković Dragan.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514796
    Mijušković Dragan
    Učesnik

      Proizvodnja kvalitetnog rasada u velikoj meri zavisi od pravilne nege mladih biljaka.Osim navodnjavanja, neophodne mere su:provetravanje objekta, prihranjivanje , pikiranje, kaljenje, zaštita od bolesti i štetočina kao i upotreba sterilnog alata. Da bismo sprečili poleganje rasada veoma je važno da se setva i sve mere u proizvodnji rasada obavljaju u sterilnim uslovima.Kontejneri i alati se mogu sterilisati u rastvoru varikine sa vodom u odnosu 1:4 ili 7%- tnim alkoholom u trajanju od 10 sekundi . Ukoliko u proizvodnji dođe do poleganja rasada pre preduzimanja bilo kakvih mera neophodno je odstraniti sterilnim rukama obolele biljke jer njih nemožemo izlečiti već ih odstranimo.Sve ove mere treba da spreče zarazu rasada fitopatogenim gljivama a da doprinesu pravilnom nicanju i razvoju rasada.
      Česta greška je previsoka vlažnost i temperatura , kao i nedostatak svetlosti, doprinose formiranju nežnih i izduženih biljaka, osetljivih na bolesti.Zbog toga je svakodnevno provetravanje zaštićenog prostora obavezno.Ako su dani hladni i vetroviti, provetrava se kad je najtoplije, između 11 i 14 sati.Ova mera pojačava se tokom proleća; tokom toplih dana prozore podižemo naizmenično i uvek na suprotnoj strani od pravca vetra.Inače, neposredno posle nicanja temperaturu treba smanjiti za 10-tak stepeni u odnosu na optimalnu.Čim se pojave prvi listovi, temperatura se povećava i održava u optimumu sve do kaljenja,kada se opet smanjuje.
      Mlade biljke imaju velike potrebe za hranljivim materijama.Prihranjuju se folijarno raznim vrstama tečnih đubriva. Prvi put se to radi kad formiraju dva stalna lista. Može se upotrebiti i rastvor NPK đubriva u količini dva do pet grama na 10 l vode.U fazi 4-6 listova odnosno u toku kaljenja, rasad se prihranjuje 0,5% rastvorom kalijum sulfata. To utiče na čvrstinu stabla, bolji razvoj korena i povećanu otpornost biljaka posebno prema niskim temperaturama.
      U ranoj proizvodnji obično se seje gušće, tako da se dobija mnogo biljaka na maloj površini.Pošto im je u takvim uslovima otežan porast, neophodno je obezbediti odgovarajući životni prostor.To se postiže pikiranjem u pripremljene leje, hranljive kocke, razne vrste saksija, plastične vrećice i kontejnere.Pre toga plastenik se provetri, zemljište zalije, obeleže redovi ili pripreme odgovarajuće posude za pikiranje.
      Rasad se zalije i pažljivo vadi lopaticom.Uzima se po jedna biljka sa što više zemlje.Glavni koren se malo skrati, što olakšava rast bočnih korenčića . Pikira se pod prst ili malom sadiljkom ,kojim se pravi udubljenje u zemlji.Kada se postavi koren biljke, sadiljka se koso zabada i zatim ispravi.Tako se zemlja priljubi uz koren.Na taj način pikira se i pod prst.
      Biljke pri rasađivanju postepeno treba privikavati na nove uslove,što se naziva kaljenje rasada.Reč je o postepenom a zatim sve jačem provetravanju i smanjivanju temperature vazduha i zemljišta.Kaljenje najčešće počinje oko desetak dana pred sadnju.
      Nakon pikiranja , biljke 3-4 dana ne smeju da budu izložene direktno suncu te se drže u hladu kako bi se sprečilo suvišno isparavanje.U prostoriji u kojoj se rasad nalazi održava se visoka relativna vlažnost vazduha (85-90%) a temperatura treba da je 5-60 niža od optimalne.
      Prihrana rasada
      Rasad se prvi put prihranjuje u fazi dva lista a sledeći put u fazi razvoja 4-6 listova.U organskoj poljoprivredi koriste se tečna organska đubriva i fito-eko preparati koji se primenjuju između redova fertigacijom(preko vode) ili folijarno(preko lista).Ukoliko je rasad izdužen biljke se prihranjuju 0,5% rastvorom prirodnog kalijumovog đubriva čime se povećava čvrstina stabla razvija bolji koren i povećava otpornost biljke(naročito na niske temperature).

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.