Sprečavanje ketoze kod krava muzara – mr Dejan Ranđelović PSSS Leskovac

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514775
    Ranđelović Dejan
    Učesnik

      Sprečavanje ketoze kod krava muzara

      Bitni postupci koji se preduzimaju u cilju sprečavanja ketoze su: Racionalno iskorišćavanje u proizvodnom procesu, pri čemu se vodi računa o individualnim osobinama i proizvodnim kapacitetima muznih krava i ono što je najvažnije obroci krava moraju biti uravnoteženi i prilagođeni određenoj fazi laktacije. Tako na primer u obroku muznih krava koji se sastoji od sena, koncentrata žitarica, repinih rezanaca i silaže, količinu kvalitetnog sena treba povećati, repine rezance i koncentrat u periodu zasušenosti treba davati u maloj količini, a silažu treba postepeno smanjivati do potpunog izostavljanja. Osim ishrane, veliki značaj pripada režimu muže, što znači da period zasušenja mora trajati 60 dana.
      Ketoza se najčešće javlja zimi, naročito kod stalnog stajskog držanja , i to u dva oblika: kao skrivena i kao izražena ketoza. Prvi oblik ketoze se češće javlja a očigledni znaci su: znatne dnevne razlike u količini mleka bez vidljivog uzroka, sklonost mršavljenju uz dobar apetit i dobru funkciju buraga, kao i povremena i umerena ketonurija( prisustvo ketonskih tela u mokraći). Glavni znaci kod izražene ketoze su smanjena proizvodnja mleka za 50-70%, naglo mršavljenje, smanjenje snage mišića buraga i sklonost zatvorima, normalna ili snižena telesna temperatura, miris na aceton i ketonurija. U težim slučajevima preovladavaju nervni poremećaji, potištenost, pospanost, mlitavost mišića, psihička ili motorna uzbuđenost, poremećaji svesti do potpunog gubitka svesti.

      Savetodavac za stočarstvo
      PSSS Leskovac
      Mr Dejan Ranđelović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.