Kako umanjiti zagađenost hrane – dipl. inž. Gordana Rehak

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514730
    Rehak Gordana
    Učesnik

      Povodom Svetskog dana zdrave hrane koja se svake godine održava 16. oktobra, a manifestacije povodom ovog dana organizuju veliki broj tribina, radionica i predavanja, tim povodom želim da pokrenem nekoliko pitanja koja mogu biti povod za razmišljanje.
      Svakoga dana tragamo za zdravom hranom, tražimo je u specijalizovanim prodavnicama, pijacama i piljarnicama, a zapravo nismo svesni da zdravu hranu treba da tražimo na njivama, jer sa njive treba da stigne “zdrav” proizvod. U tom slučaju treba posebnu pažnju posvetiti poljoprivrednicima koji tu istu hranu proizvode. Sa stanovišta konkretnih saveta pri negovanju useva u koji spada i zaštita, treba uticati na promenu razmišljanja svakog poljoprivrednog proizvođača i usmeriti ga na razmišljanje o pravilnoj upotrebi svih sredstava kojima se mogu sprečiti zagađenja poljoprivrednih proizvoda. Time čuvamo ne samo poljoprivrednog proizvođača, nego i čitav ekosistem i što je najvažnije zdravlje ljudi.
      Da bi smo postigli kontrolu nad proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda, a povodom izvora zagađenja, važno je pomenuti nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju:
      1. pre svega nabavka pesticida – sredstva za zaštitu bilja isključivo treba nabavljati u poljoprivrednim apotekama koje su registrovane za promet poznatih kompanija, i pri tome imati zaposlen stručni kadar,
      2. čuvanje pesticidnih preparata se vrši u originalnom pakovanju, u posebnoj prostoriji i van domašaja dece,
      3. pripremanje preparata treba obaviti prema uputstvu,
      4. takođe proveriti ispravnost i čistoću mašine kojom se vrši tretiranje,
      5. treba koristiti zaštitnu opremu, rukavice, gumene čizme, masku i naočare, zaštitno odelo,
      6. ono što je najvažnije i od čega zapravo zavisi i na šta se odnosi ova naša priča je apliciranje preparata, posle čega ne bi trebalo dodatno tretiranje, niti korišćenje jače, nekada duple doze, jer preparat nije primenjen na vreme. Time poljoprivredni proizvođači unose prekomerne doze, često menjaju preparat, ponekad to nije kvalitet proverene hemijske kuće, koriste se velike koncentracije preparata, a najčešće, skoro u većini slučajeva se nepoštuje karenca označena za taj preparat,
      7. i još jedna vrlo važna stvar u ovom lancu nabrojanih mera zaštite, kojih je u biti mnogo više, je i pristup upotrebljene ambalaže od vrlo opasnih i vrlo otrovnih preparata koji obično završavaju bačeni u okolini parcele!
      Zato iskreno molim sve korisnike da obrate pažnju kako i čime prskaju hranu od koje zavisi život svih nas!

      Izvor: Dipl. Inž. GORDANA REHAK PSSS Šabac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.