Zadrugarstvo kao rešenje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514703
    Đorđević Ana
    Učesnik
      Zadrugarstvo kao rešenje

      Brze promene koje se dešavaju u svetskoj ekonomiji, diktiraju tempo brzog prilagođavanja. Poljoprivrednim proizvođačima je neophodno da bi opstali u borbi sa nemilosrdnim zakonom tržišta da ostvare dva cilja i to konkuretnost robe i bolja tržišna pozicija. Da bi uspeli u tome jedno od rešenja za poljoprivredne proizvođače se nudi u udruživanju. Na ovaj način omogućava se bolja organizacija, zaštita ekonomskih interesa i lakše snalaženje na tržištu.
      Udruživanjem u zadruge postiže se lakša i bolja prezentacija proizvoda, mogućnost plasmana i manje količine proizvoda, manje oscilacije u ceni proizvoda, a samim tim i ozbiljnije shvatanje i pristup od strane trgovaca. Takođe na ovaj način proizvođači bi zajedno, ujedinjeni istim interesima, rešavali probleme i u proizvodnji i u prometu. Sa ujednačenim kvalitetom lakše se ispunjavaju tržišni uslovi i lakše je opstajanje na globalnom tržištu. Postižu se takozvana 3K, odnosno kvalitet, kvantitet i kontinuitet. Takođe, osnivanjem zadruge proizvođači sa manjim plasmanom robe ili usluga dovode se u ravnopravan položaj sa interesima “velikih“ proizvođača.
      Po Zakonu o zadrugama , zadrugu može osnovati najmanje pet poljoprivrednih proizvođača ili drugih fizičkih lica koja u svojini imaju ili po drugom osnovu koriste zemljište, objekte ili sredstva za rad u poljoprivredi. Članstvo u zadruzi je dobrovoljno, dobrovoljan je pristup, ali takođe i izlazak iz zadruge. Istupanje iz zadruge se može ostvariti nakon godinu dana članstva i nakon izmirivanja svih obaveza prema zadruzi.Nakon dogovora oko osnivanja zadruge, donosi se Osnivački akt, svi zadrugari osnivači potpisuju Ugovor o osnivanju. Zadruga sama obezbeđuje početni kapital, koji se mora uknjižiti na ime svakog od osnivača. Na ovaj način zadrugari zadržavaju svoju autonomiju i nezavisnost, pravo da sami upravljaju svojom zadrugom.Zakazuje se Osnivačka Skupština, na kojoj se: biraju Predsednik skupštine, organi zadruge ( Direktor zadruge, Upravni odbor i Nadzorni odbor) i usvajaju se zadružna pravila.
      Sledeći korak je upis zadruge u Agenciju za privredne registre, podnošenjem zahteva za registraciju osnovane zadruge, ostale potrebne dokumentacije kao i potvrde o uplatama taksi( Republičkom zavodu za statistiku Beograd i Agenciji za privredne registre). Nakon dobijanja rešenja o upisu, koje sadrži matični broj zadruge kao i poreski identifikacioni broj, otvara se poslovni račun kod banke i može se početi sa poslovanjem.

      Ana Đorđević, dipl.ing. prehrambene tehnologije
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.